Στο πλαίσιο της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τη Θράκη και σε τηλεδιάσκεψη με την Υπουργό Πολιτισμού κ. Μενδώνη, ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπιδης Στυλιανίδης έθεσε 6 ζητήματα μείζονος σημασίας για την πολιτιστική ανάπτυξη και ανάδειξη του Νομού Ροδόπης.
Συγκεκριμένα τόνισε:
«Πηγή Λαών και Χρόνων χαρακτήριζε ο Κωστής Παλαμάς τη Θράκη και επιβεβαιώνεται. Εδώ οι εποχές δεν διαδέχονται η μια την άλλη αλλά συνυπάρχουν. Όπως ακριβώς συνυπάρχουν οι διαφορετικές θρησκείες, οι διαφορετικές γλώσσες και οι διαφορετικοί πολιτισμοί. Αυτό ακριβώς είναι το συγκριτικό μας πλεονέκτημα και σε αυτό πρέπει να βασίσουμε τη στρατηγική της ανάδειξης μας ως εναλλακτικού πολιτιστικού τουριστικού προορισμού».
Σε αυτό το πνεύμα ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας πρότεινε :
- Την ανεξαρτητοποίηση του Μεγάρου Μουσικής με τη έγκριση Οργανισμού, ώστε να αξιοποιηθεί ως κέντρο πολιτισμού διαβαλκανικής απήχησης, όπως τα άλλα δύο Μέγαρα Αθηνών και Θεσσαλονίκης. Αυτό θα διασφαλίσει τη χρηματοδότηση του αλλά και τη συμβολή του στην πολιτιστική ανάπτυξη της Κομοτηνής.
- Την καταγραφή και ψηφιοποίηση του δικτύου μουσείων του νόμου και την οργανωμένη ανάδειξη τους ως επισκέψιμων προορισμών. Ειδικότερα αναφέρθηκε στο Αρχαιολογικό, εκκλησιαστικό-Βυζαντινό, το Μουσείο Καραθεοδωρή, το Ιδρυμα Παπανικολάου, το Λαογραφικό, το Στρατιωτικό Μουσείο σε συνδυασμό με το Οχυρό της Νυμφαίας, το Καλαθοπλεκτικής, το μουσείο Παραδοσιακών Επαγγελμάτων της Ξυλαγανής, το Αρχοντικό Ταβανιώτη στη Μαρώνεια, το Λαογραφικό του Ιάσμου και αντίστοιχες προσπάθειες πολλών οικισμών και συλλόγων.
- Την ανασκαφή, ανάπλαση, λειτουργία και ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων και μνημείων, όπως το αρχαίο θέατρο της Μαρώνειας, το Ιμαρέτ, τα Βυζαντινά τείχη της Κομοτηνής, η Αναστασιούπολη και η Μοσυνούπολη, η αρχαία Στρύμη, το Σπήλαιο στη Μαρώνεια καθώς και η Μοναστική Πολιτεία του Παπικίου Όρους η οποία δημιουργήθηκε πριν το Άγιο Όρος και θα μπορούσε να αναβιώσει ως χώρος επισκέψιμος και για γυναίκες, ως μνημείο προσκυνηματικού τουρισμού. Ειδική αναφορά έκανε στην πληθώρα Κλασικών, Βυζαντινών, Οθωμανικών, Εβραϊκών, Αιγυπτιακών και Αρμενικών μνημείων που θα μπορούσαν να προσελκύσουν τουρίστες από το Χριστιανικό αλλά και το Μουσουλμανικό κόσμο.
- Τα πολιτιστικά αυτά σημεία θα μπορούσαν να συνδεθούν αποδοτικά και με αντίστοιχα μνημεία της φύσης για να προσελκύσουν εναλλακτικό τουρισμό όλων των κατηγοριών όπως πχ τα Θρακικά Μετέωρα με τα άγρια άλογα στο βασίλειο του Διομήδη στον Ιάσμου, το αρχαία θέατρο της Μαρωνειας με το γεωλογικό και ιστορικό πάρκο του Ισμάρου από τη νέα Ρωμανία στα Πετρωτά ως τον Αγ. Χαράλαμπο, η αρχαία Στρύμη στο Μητρικό με τους υδροβιότοπους μέχρι το Φανάρι και τη Βιστωνίδα κλπ.
- Την ανάδειξη εμβληματικών κτηρίων, όπως η Τσανάκλειος που ολοκληρώσαμε, το παλιό Δικαστικό Μέγαρο που στεγάζονταν η πρώτη Διοίκηση της Ελεύθερης Θράκης, μια σειρά από παλιά αρχοντικά. Καθώς και προσωπικότητες της Θράκης που αναδεικνύουν την ιστορία της, όπως ο Δημόκριτος, ο Ορφέας, ο Λευκίππος, οι Κομνηνοί, ο Καραθεοδωρή, ο Βυζυηνός, ο Χατζηδάκης και άλλοι.
- Σημαντικό είναι να δημιουργήσουμε ένα ψηφιακό περιβάλλον με την εγκατάσταση οπτικής ίνας στην Εγνατια Οδό και τους Κάθετους Άξονες, ώστε τα εκατομμύρια ξένα ΙΧ που διέρχονται από τη Νυμφαία και του Κήπους βλέποντας στο κινητό τους έξυπνες εφαρμογές να κατεβαίνουν στους οικισμούς της περιοχής για να παρακολουθήσουν δραστηριότητες των τοπικών συλλόγων, να επισκεφθούν μνημεία και μουσεία και να απολαύσουν τις φυσικές ομορφιές και τη γευσιγνωσία της περιοχής. Στην κατεύθυνση αυτή είναι σημαντικό να αξιοποιήσουμε την τεχνογνωσία του προγράμματος της VIAEGNATIA και τα έξυπνα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία που μπορεί να μας υποδείξει το Υπουργείο Πολιτισμού.
Για τη Θράκη τόνισε ο Ευριπίδης Στ. Στυλιανίδης είναι σημαντικό, ότι το Υπουργείο πολιτισμού έχει αποφασίσει να αναπτύξει ένα πιλοτικό μοντέλο που αξιοποιεί την διαπολιτισμικότητα και το εξαιρετικό φυσικό περιβάλλον, δημιουργώντας ένα μοναδικό Πολιτιστικό Πάρκο απόλυτα ελκυστικό για Έλληνες και ξένους επισκέπτες.