Επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του SALZBURG
Ο Ευριπίδης Στυλιανίδης ανέδειξε τη Θράκη στην ΑΥΣΤΡΙΑ
Μπορεί οι πολιτικές υποχρεώσεις του Βουλευτή Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας να είναι πολλές, δεν εγκαταλείπει όμως και την επιστήμη του προσθέτοντας συνεχώς καινούριες σελίδες στο βιογραφικό του. Έτσι την προηγούμενη εβδομάδα ανταποκρινόμενος σε πρόσκληση του Αυστριακού Πανεπιστημίου του Σάλτζμπουργκ βρέθηκε εκεί για να διδάξει σε διεπιστημονικά τμήματα φοιτητών από τη Νομική Σχολή, τις Πολιτικές Επιστήμες, τα Οικονομικά και τις νέες Τεχνολογίες καθώς και τα Παιδαγωγικά και τις Κοινωνικές Επιστήμες.
Το πρόγραμμα του συμπεριέλαβε έξι παραδόσεις σε προπτυχιακούς φοιτητές και μία διάλεξη στους Καθηγητές και τους υποψηφίους διδάκτορες κυρίως της Νομικής Σχολής.
Τα θέματα που παρουσίασε χωρίστηκαν σε δύο ενότητες. Στην πρώτη παρουσίασε το μοντέλο Ανοιχτής Δημοκρατικής Κοινωνίας και σύγχρονης Μειονοτικής πολιτικής που αναπτύσσει στη Θράκη η Ελληνική Δημοκρατία με έμφαση στη θρησκευτική ελευθερία της Μουσουλμανικής Μειονότητας και στη σύγχρονη μειονοτική εκπαίδευση.
Στη δεύτερη ενότητα παρουσίασε τον τρόπο που η Ελλάδα αντιμετώπισε τις τρεις απανωτές κρίσεις, την οικονομικό-κοινωνική κρίση του 2010-2018, την υγειονομική κρίση Covid-19 το 2020 μέχρι σήμερα και την τρέχουσα ενεργειακή κρίση, κάνοντας εκτενείς αναφορές και στην ανθεκτικότητα του Ελληνικού Συντάγματος.
Τέλος σε ένα υψηλού επιπέδου εξειδικευμένο επιστημονικό κοινό νομικών παρουσίασε τη νέα του μελέτη με θέμα: «Τεχνητή Νοημοσύνη και οι επιπτώσεις της στη Δημοκρατία και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα-Σύγχρονες διαστάσεις του Δημοσίου και Συνταγματικού Δικαίου».
Τον Αναπληρωτή Καθηγητή του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου προλόγισε και παρουσίασε στον πρώτο κύκλο μαθημάτων ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Σάλτζμπουργκ και του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου κ. Βασίλειος Μπάρος, ενώ στη διάλεξη της Νομικής Σχολής ο Αντιπρόεδρος του Πανεπιστημίου Καθηγητής Νομικής κ. Mosler.
Τις παραδόσεις παρακολούθησε μεγάλος αριθμός φοιτητών που είχαν τη δυνατότητα να συζητήσουν διάφορα νομικά ή πολιτικά ζητήματα με τον Έλληνα Επισκέπτη Καθηγητή Ε. Στυλιανίδη και φυσικά να ενημερωθούν για την Ελλάδα και τη Θράκη. Οι γλώσσες εργασίας ήταν τα γερμανικά και τα αγγλικά.
Παράλληλα ο Ευριπίδης Στυλιανίδης αξιοποίησε και πολιτικά την παρουσία του στην Αυστρία κάνοντας σημαντικές επαφές με Αυστριακούς πολιτικούς και εκπροσώπους της Αυστρίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Όλη αυτή η παρουσία ήταν ουσιαστική και πέρα από την επιστημονική κυρίως αλλά και την πολιτική της διάσταση, ενημέρωσε την ακαδημαϊκή κοινότητα μιας φίλης χώρας, δίδοντας την καλύτερη απάντηση σε προκλητικές συμπεριφορές ή στρεβλωτικές προπαγάνδες σε βάρος της Ελλάδας και της Θράκης.