ΔΙΕΘΝΗ

Ο πυρήνας της Γης πάτησε φρένο και αλλάζει η διάρκεια της μέρας

Ενδιαφέροντα ευρήματα μιας νέας μελέτης τα οποία δείχνουν συντελούνται οι αλλαγές στον εσωτερικό πυρήνα της Γης γεγονός που μπορεί οδηγήσει στην αύξηση της διάρκειας της μέρας της Γης, η πιο σωστά να επιμηκυνθεί το 24ωρο.

Ο πυκνός μεταλλικός πυρήνας της Γης υποχωρεί τώρα σε σχέση με την επιφάνεια του πλανήτη, σύμφωνα τη μελέτη επικεφαλής της οποίας είναι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια. Εξετάζοντας τα δεδομένα σεισμών, διαπίστωσαν ότι η κίνηση του εσωτερικού πυρήνα του πλανήτη άρχισε να επιβραδύνεται γύρω στο 2010 επηρεάζοντας έστω και κατά λίγο την περιστροφή της Γης στο Διάστημα.

Τα στρώματα και ο μηχανισμός

Ο φλοιός είναι το βραχώδες εξωτερικό στρώμα όπου υπάρχει όλη η ζωή. Έχει πάχος μεταξύ 5 και 70 χλμ. και αποτελεί περίπου το ένα τοις εκατό της Γης. Ο μανδύας είναι το μεγαλύτερο από τα στρώματα της Γης και αποτελείται από θερμούς βράχους. Με πάχος περίπου τρεις χιλιάδες χλμ. αποτελεί το 84 τοις εκατό του όγκου του πλανήτη μας.

Ο εξωτερικός πυρήνας έχει πάχος περίπου δύο χιλιάδες χλμ. αποτελείται από ένα στρώμα υγρού νικελίου και σιδήρου που θερμαίνεται στους 5,500 βαθμούς Κελσίου.  Αυτό είναι το στρώμα που δημιουργεί το μαγνητικό πεδίο της Γης.

Τέλος, ο εσωτερικός πυρήνας είναι μια καυτή, πυκνή σφαίρα σιδήρου περίπου στο μέγεθος της Σελήνης.  Δεδομένου ότι ο περιβάλλοντας εξωτερικός πυρήνας είναι εξ ολοκλήρου υγρός, αυτή η πυκνή μεταλλική σφαίρα είναι ελεύθερη να περιστρέφεται υπό την έλξη του μαγνητικού πεδίου της Γης και τη βαρυτική επίδραση των εξωτερικών στρωμάτων.

Για χρόνια, πολλοί επιστήμονες πίστευαν ότι ο εσωτερικός πυρήνας περιστρεφόταν πιο γρήγορα από την επιφάνεια της Γης. Ωστόσο οι ερευνητές λένε ότι ο πυρήνας έχει πλέον επιβραδυνθεί και έχει αρχίσει να ακολουθεί μια αντίστροφή πορεία προκαλώντας μεταβολή στην περιστροφή της Γης γύρω από τον εαυτό της και τον Ήλιο η ταχύτητα της οποίας καθορίζει και τον χρόνο όπως τον αντιλαμβανόμαστε στην επιφάνεια του πλανήτη.

Οι ερευνητές κάνουν λόγο πάντως για μεταβολή σε επίπεδα χιλιοστών του δευτερόλεπτου σε αυτή τουλάχιστον την φάση. Αν υπάρξουν περαιτέρω μεταβολές στον πυρήνα της Γης που οδηγήσουν σε άλλη κλιμάκωση του χρόνου αυτό θα αποτελέσει σίγουρα αντικείμενο σοβαρού προβληματισμού για την επιστημονική κοινότητα.

Naftemporiki.gr

 

Di-zine clothing

Ιστορικό

Θρακική Αγορά FB

Μedia Group

Ο Ποπολάρος