Δεκαεννιά θέσεις έπεσε η Ελλάδα, μέσα σε ένα μήνα, στην κατάταξη Covid Resilience του πρακτορείου Bloomberg η οποία απαριθμεί τα καλύτερα και τα χειρότερα μέρη για να ζει κανείς την εποχή της πανδημίας, σε σύνολο 53 χωρών.
Με αφετηρία τον τρόπο διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης, το Bloomberg επιχειρεί να ταξινομήσει αυτές τις «επιτυχημένες» χώρες, ορίζοντας ως ιδανικό τρόπο την αποφυγή της διατάραξης της οικονομίας και της κοινωνικής ζωής. Η ταξινόμηση βασίζεται σε δέκα κριτήρια, εξετάζοντας από τον συνολικό αριθμό κρουσμάτων και το ποσοστό θνητότητας μέχρι την διαθεσιμότητα σε τεστ και την άμεση πρόσβαση σε εμβόλια- με βάση τις συμφωνίες με τις φαρμακευτικές-, και από την αποτελεσματικότητα του συστήματος υγείας και τον αντίκτυπο των περιορισμών στην οικονομία μέχρι τους βαθμούς ελευθερίας στην μετακίνηση των πολιτών.
Αναλυτικότερα, τον προηγούμενο μήνα η Ελλάδα κατείχε την 31η θέση στην κατάταξη, για τον Δεκέμβριο όμως έπεσε στην 50η θέση έχοντας πίσω της μόνο το Περού, την Αργεντινή και το Μεξικό. Εξηγώντας αυτή τη μεγάλη πτώση στην κατάταξη, το πρακτορείο αναφέρει πως στην χώρα μας σημειώθηκε μεγάλη αύξηση στους θανάτους ασθενών με κορωνοϊό ενώ παράλληλα το lockdown παρατάθηκε για την εορταστική περίοδο.
Σταθερά πρώτη παραμένει η Νέα Ζηλανδία. Η Ιαπωνία που κατείχε την δεύτερη θέση τον προηγούμενο μήνα έπεσε στην έβδομη, ενώ η Ταϊβάν που κατείχε την τρίτη θέση «έφαγε» την θέση της Ιαπωνίας κερδίζοντας την δεύτερη θέση στην κατάταξη του μήνα. Στην τρίτη θέση ανέβηκε η Αυστραλία που τον προηγούμενο μήνα κατείχε την έβδομη.
Κοιτώντας την νεότερη κατάταξη, αντίστοιχη μεγάλη πτώση με την Ελλάδας είχαν οι ΗΠΑ που έπεσαν επίσης 19 θέσεις και πλέον τις βρίσκουμε στην 37η θέση. Μεγάλα άλματα έκαναν επίσης η Τουρκία που έπεσε 15 θέσεις για να καταλάβει την 45η θέση, η Ινδονησία που έπεσε 13 θέσεις για να καταλάβει την 32η θέση και η Σουηδία που έπεσε 11 θέσεις για να καταλάβει την 27η θέση.
Να σημειωθεί ότι με θετικό πρόσημο μεγάλα άλματα έκαναν το Ιράκ που ανέβηκε 13 θέσεις, η Νιγηρία, η Γαλλία και οι Φιλιππίνες που «πήδηξαν» 11 θέσεις και η Χιλή που προωθήθηκε κατά 10 θέσεις.
Αναλύοντας τα δεδομένα που συσχετίζουν τους θανάτους ανά ένα εκατομμύριο του πληθυσμού με το χαμένο ΑΕΠ της οικονομίας κατά το τέταρτο τρίμηνο του έτους, οι οικονομολόγοι του Bloomberg Σκοτ Τζόνσον και Τομ Όλρικ καταλήγουν πως δεν υπάρχει η τέλεια ισορροπία ανάμεσα στην προστασία των ανθρώπινων ζωών και στη διάσωση της οικονομίας. Ωστόσο, μια χώρα μπορεί να τα έχει και τα δύο.
Η Κίνα, η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία έχουν καλές επιδόσεις γιατί καταγράφουν ελάχιστους θανάτους ανά εκατομμύριο ατόμων την ώρα που οι οικονομίες τους «τρέχουν» με την ίδια σχεδόν ταχύτητα που θα σημείωναν και πριν την πανδημία. Η Κίνα έχει τις καλύτερες επιδόσεις σε αυτή την παράμετρο καθώς εμφανίζει το χαμηλότερο ποσοστό θνητότητας και την μικρότερη ζημιά στην οικονομία της.
Στην ομάδα των μεγάλων χαμένων βρίσκονται το Ηνωμένο Βασίλειο, το Μεξικό, η Ισπανία και η Αργεντινή, με μεγάλα ποσοστά θνητότητας και παράλληλα μεγάλη οικονομική ζημιά. Οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Ιταλία από την άλλη, τοποθετούνται κάπου στη μέση καθώς εμφανίζουν μεγάλα ποσοστά θνητότητας αλλά όχι τέτοια οικονομική ζημιά όση σημείωσε η Βρετανία. Στην μέση αλλά με διαφορετικά δεδομένα τοποθετούνται επίσης η Αυστραλία, η Ινδία και η Ινδονησία καθώς κατέγραψαν χαμηλά ποσοστά θνητότητας αλλά και μεγάλες οικονομικές απώλειες.
«Οι κυβερνήσεις που ενήργησαν με την ψευδή ελπίδα ότι θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν λίγη ακόμα ανάπτυξη από μια μικρή αύξηση των κρουσμάτων κατέληξαν με περισσότερες δουλειές αλλά πολύ περισσότερη μεταδοτικότητα του ιού», σχολίασαν οι οικονομολόγοι.
Ανάμεσα στις δημοκρατικές χώρες που η Παγκόσμια Τράπεζα ταξινόμησε με βάση την «αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης», οι οποίες κατάφεραν δηλαδή να περιορίσουν την πανδημία και παράλληλα να διαφυλάξουν την οικονομία τους, βρίσκονται η Νότια Κορέα, η Ιαπωνία, η Γερμανία, η Αυστραλία και ο Καναδάς. Το Μεξικό και η Αργεντινή έχουν τους χειρότερους βαθμούς, ενώ οι ΗΠΑ βρίσκονται στη μέση.
Ανησυχητικό χαρακτηρίζουν τέλος οι οικονομολόγοι το γεγονός πως αρκετές χώρες από εκείνες με τις καλύτερες επιδόσεις βρίσκονται χαμηλά στην κλίμακα της δημοκρατικής διακυβέρνησης, αναφέροντας την Κίνα, τη Ρωσία, την Τουρκία και τη Σαουδική Αραβία. Αναφέρουν μάλιστα τρεις πιθανές εξηγήσεις. Πρώτη, ορισμένες από τις χώρες, κυρίως η Ρωσία, ενδέχεται να αναφέρουν λανθασμένα δεδομένα, δεύτερη, η Κίνα τα πάει καλά γιατί διαθέτει την εμπειρία του SARS το 2003 και, τρίτη, και οι τέσσερις χώρες έχουν σχετικά μικρούς τομείς υπηρεσιών, που αποτελεί τον κλάδο που επλήγη πιο σοβαρά από την πανδημία.
naftemporiki.gr