Μια ακόμη δυσάρεστη συνέπεια των κλιματικών αλλαγών ανακάλυψε η επιστήμη. Ομάδα ερευνητών του Ινστιτούτου Έρευνας Κλιματικών Επιπτώσεων του Πότσνταμ στην Γερμανία πραγματοποίησαν προσομοιώσεις για να μελετήσουν το πώς επηρεάζουν διάφοροι κλιματικοί παράγοντες τις καλλιέργειες καφέ στην Αιθιοπία που αποτελεί την μεγαλύτερη παραγωγού χώρας στην Αφρική.
Διαπίστωσαν ότι αλλαγές στην θερμοκρασία, την βροχόπτωση και την διάρκεια των εποχών θα έχουν ως συνέπεια να μειώνεται συνεχώς η εμφάνιση καλής ποιότητας και πλούσιας γεύσης καρπών του καφέ και να αυξάνεται αντιστοίχως η παρουσία καρπών η επεξεργασία των οποίων δεν θα παράγει το ευχάριστο αποτέλεσμα που έχουμε συνηθίσει να έχουμε μέχρι σήμερα στα φλιτζάνια μας. Αυτό όπως είναι ευνόητο θα έχει ως αποτέλεσμα την σημαντική αύξηση της τιμής του αγαπημένου ροφήματος μεγάλου μέρος του πληθυσμού της Γης.
Η Αιθιοπία επιλέχθηκε στην έρευνα επειδή διαθέτει ορισμένες από τις παλαιότερες και καλύτερες ποικιλίες καφέ στον πλανήτη. Ορισμένοι τύποι της δημοφιλής ποικιλίας Arabica καλλιεργούνται αποκλειστικά στην Αιθιοπία. Ειδικοί στις κλιματικές αλλαγές σχεδίασαν προσομοιώσεις οι οποίες λάμβαναν υπόψη τους 19 κλιματικούς παράγοντες στις περιοχές που καλλιεργείται ο καρπός του καφέ στην αφρικανική χώρα.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η αύξηση της θερμοκρασίας, η μείωση της βροχόπτωσης θα έχουν ως αποτέλεσμα οι καρποί υψηλής ποιότητας να ωριμάσουν νωρίτερα από το φυσιολογικό με ότι αρνητικό αυτό συνεπάγεται για την γεύση του καφέ που θα καταναλώσουμε εμείς. Μάλιστα σε κάποιες συγκεκριμένες ποικιλίες καφέ αρνητικές συνέπειες μπορεί να έχει όχι μόνο η μειωμένη βροχόπτωση αλλά και η ιδιαίτερα αυξημένη σε περίπτωση που υπάρξει τέτοιο φαινόμενο.
naftemporiki.gr