Στο ΕλληνορωσικόFORUM Δημόσιας Διπλωματίας για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 που διοργανώθηκε στη Μόσχα συμμετείχε ως κεντρικός ομιλητής ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας και Προεδρος της Επιτροπής Αναθεώρησης του Ελληνικού Συντάγματος Δρ. ΕυριπιδηςΣτ. Στυλιανίδης. Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας κ. ΣεργκέιΛαβρόφ. Στην εκδήλωση συμμετείχαν διακεκριμένοι διπλωμάτες, καθηγητές πανεπιστημίου και αρκετοί βουλευτές της Ρωσικής Δούμα.
Αναφέρθηκαν όλοι στις ιστορικές σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών, των δύο λαών και των δύο εθνών, με ειδική μνεία σε προσωπικότητες που ιστορικά συνέβαλαν στην ενδυνάμωση τους , όπως ο Βαρβάκης, ο Λάμπρος Κατσώνης, ο Α. Υψηλάντης και φυσικά ο πρώτος Έλληνας Κυβερνήτης και πρώην Υπουργός Εξωτερικών του Τσάρου Ιωάννης Καποδίστριας.
Ο ΕυριπιδηςΣτυλιανιδης αναφέρθηκε στα ιστορικά και πολιτιστικά θεμέλια στα οποία οικοδομήθηκε αυτή η σχέση. Αναφέρθηκε στο ρόλο όλων των παραπάνω προσωπικοτήτων, δίδοντας έμφαση κυρίως στο όραμα του Ιωάννη Καποδίστρια για την Ευρώπη του μέλλοντος και τη νέα Ελλάδα. Ο Έλληνας διπλωμάτης έχοντας κερδίσει την εμπιστοσύνη του Τσάρου Αλέξανδρου επηρέασε τη διαμόρφωση της Πολωνίας, το ρόλο της Πρωσίας και επέτυχε τη δημιουργία της Ελβετίας, της πρώτης και πιο σταθερής Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας μέχρι σήμερα στον Κόσμο.
Ο Ι. Καποδίστρια είναι ο θεμελιωτής του σύγχρονου Ελληνικού Κράτους που πλήρωσε με το αίμα του αυτό το εγχείρημα έξω μάλιστα από την Εκκλησία την οποία επισκέπτονταν κάθε Κυριακή, εκδηλώνοντας τη πίστη του στην Ορθοδοξία. Αυτή η κοινή πίστη ήταν και ο κοινός τόπος ανάμεσα στην Ρωσία την οποία εμπιστεύτηκε και την Πατρίδα του την Ελλάδα την οποία πίστευε και αγαπούσε.
«Στο θεμέλιο που πότισε με το αίμα του ο πρώτος Έλληνας Κυβερνήτης και πρώην Υπουργός Εξωτερικών του Τσάρου καλούμαστε και εμείς να κτίσουμε τις νέες μας διμερείς σχέσεις» τόνισε ο Ευριπιδης Στυλιανίδης, επισημαίνοντας ότι «Ελλάδα και Ρωσία βρεθήκαμε από τότε συχνά δίπλα σε μεγάλους αγώνες, όπως αυτός για την ανεξαρτησία μας ή αργότερα κόντρα στη Ναζιστική Γερμανία. Βρεθήκαμε όμως και σε διαφορετικά πολιτικά στρατόπεδα μετά τον Ψυχρό Πόλεμο. Η Ελλάδα μπορεί να πατούσε σταθερά στη Δύση, πάντα όμως άπλωνε αξιόπιστα και φιλικά το χέρι της προς την Ομόδοξη Ανατολή, επιδιώκοντας το ρόλο μιας γέφυρας ειρήνης και συνεργασίας. Την περίοδο ιδιαίτερα του Κ. Καραμανλή αναθερμάναμε τις εμπορικές, οικονομικές, τουριστικές, ενεργειακές και πολιτιστικές σχέσεις με επιτυχία»
Ο Θρακιώτης πολιτικός εξέφρασε την επιθυμία για εντατικοποίηση της διμερούς συνεργασίας, χωρίς περιστροφές όμως δήλωσε ότι κατανοεί «πως τα κράτη δεν έχουν συναισθήματα, αλλλα συμφέροντα. Συναισθήματα όμως έχουν οι λαοί και τα έθνη που έχουν μνήμη. Ξεκαθάρισε λοιπόν ότι ο αδελφός Ελληνικός λαός πληγώθηκε από την απόφαση της Ρωσίας να πουλήσει πυραύλους S400 στην Τουρκία , αλλά ενθουσιάστηκε από την καθαρή στάση Πούτιν και Λαβρόφ που αναγνώρισαν ρητά το δικαίωμα των 12 μιλίων ΑΟΖ και στα Ελληνικά νησιά καθώς και για την ξεκάθαρη συνεπή θετική θέση τους για το Κυπριακό».
Ο Ευριπίδης Στ. Στυλιανίδης ζήτησε να δυναμώσουμε τη σχέση της πολιτιστικής συνεργασίας που φέρνει κοντά τους λαούς, γιατί έτσι οι λαοί θα καθοδηγούν τις ηγεσίες στις ορθότερες επιλογές. Ζήτησε μάλιστα να στηριχθεί το εγχείρημα του διεθνώς καταξιωμένου Έλληνα σκηνοθέτη Γιάννη Σμαραγδή να πραγματοποιήσει την ταινία Ιωάννης Καποδίστρια με τη βοήθεια Ελλάδας-Ρωσίας και Ελβετίας. Η αφύπνιση της ιστορικής μνήμης θα καθοδηγήσει και θα ενισχύσει τη φιλία μεταξύ των λαών μας και τη συνεργασία μεταξύ των Κρατών»