Η οθόνη υπολογιστή κάνει τα μάτια να δουλεύουν πιο σκληρά. Ως αποτέλεσμα, τα μοναδικά χαρακτηριστικά και οι υψηλές οπτικές απαιτήσεις που έχει η οθόνη υπολογιστή καθιστούν πολλά άτομα ευαίσθητα στην ανάπτυξη συμπτωμάτων που σχετίζονται με την όραση.
Τα μη διορθωμένα προβλήματα όρασης μπορεί να αυξήσουν τη σοβαρότητα του συνδρόμου θέασης υπολογιστή. Το διάβασμα σε οθόνη υπολογιστή είναι διαφορετικό από το διάβασμα μιας εκτυπωμένης σελίδας. Συχνά τα γράμματα στην οθόνη υπολογιστή δεν είναι τόσο ευκρινή, το επίπεδο αντίθεσης των γραμμάτων στο φόντο μειώνεται και οι αντανακλάσεις στην οθόνη μπορεί να δυσχεράνουν την ανάγνωση.
Οι αποστάσεις και οι γωνίες θέασης που χρησιμοποιούνται σε μια οθόνη υπολογιστή είναι επίσης συχνά διαφορετικές από εκείνες που χρησιμοποιούνται συνήθως για άλλες εργασίες ανάγνωσης, ή γραφής. Ως αποτέλεσμα, οι απαιτήσεις εστίασης και κίνησης των ματιών ασκούν πρόσθετες πιέσεις στο οπτικό σύστημα.
Επιπλέον, η παρουσία ακόμη και μικρών προβλημάτων όρασης μπορεί συχνά να επηρεάσει σημαντικά την άνεση εργασίας σε οθόνη υπολογιστή και άλλες συσκευές με ψηφιακές οθόνες. Τα προβλήματα όρασης που δεν έχουν διορθωθεί μπορεί να είναι σημαντικοί παράγοντες, που συμβάλλουν στην καταπόνηση των ματιών, η οποία σχετίζεται με την χρήση υπολογιστή. Ακόμη και άτομα που φορούν γυαλιά, ή φακούς επαφής μπορεί να διαπιστώσουν, ότι δεν είναι κατάλληλα για τις συγκεκριμένες αποστάσεις θέασης της οθόνης του υπολογιστή τους.
Σύνδρομο θέασης υπολογιστή: Συμπτώματα
- Καταπόνηση των ματιών
- Πονοκέφαλος
- Θολή όραση
- Ξηροφθαλμία
- Πόνος στον αυχένα και στους ώμους
Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να προκληθούν από:
- Κακό φωτισμό
- Αντανακλάσεις στην οθόνη
- Λανθασμένες αποστάσεις θέασης
- Κακή στάση σώματος μπροστά στην οθόνη
- Μη διορθωμένα προβλήματα όρασης
Σε τι απόσταση και θέση πρέπει να είναι μια οθόνη υπολογιστή από τα μάτια σας
Ορισμένοι σημαντικοί παράγοντες για την πρόληψη, ή την μείωση των συμπτωμάτων του συνδρόμου θέασης υπολογιστή έχουν να κάνουν με την οθόνη και τον τρόπο που καθόμαστε απέναντί της. Αυτά περιλαμβάνουν συνθήκες φωτισμού, άνεση καρέκλας, θέση της οθόνης και χρήση διαλειμμάτων ανάπαυσης.
Θέση της οθόνης υπολογιστή
- Ρυθμίστε το ύψος της οθόνης έτσι ώστε το πάνω μέρος της οθόνης να βρίσκεται στο ύψος των ματιών σας, ή λίγο πιο κάτω. Τα μάτια σας πρέπει να κοιτούν ελαφρώς προς τα κάτω όταν βλέπετε το μέσο της οθόνης.
- Τοποθετήστε την οθόνη τουλάχιστον 50 εκατοστά από τα μάτια σας, περίπου όσο το μήκος του χεριού σας αν πάτε να την ακουμπήσετε μπροστά σας. Όσο πιο μεγάλη είναι η οθόνη, τόσο πιο μακριά πρέπει να την τοποθετείτε από τα μάτια σας.
- Ρυθμίστε την γωνία της οθόνης ώστε να μην υπάρχουν αντανακλάσεις, ιδιαίτερα από τον φωτισμό οροφής, ή τα παράθυρα. Χρησιμοποιήστε περσίδες, ή κουρτίνες στα παράθυρα και αντικαταστήστε τους λαμπτήρες στα φωτιστικά γραφείου με λαμπτήρες χαμηλότερης ισχύος.
Φίλτρο οθόνης υπολογιστή
Εάν δεν υπάρχει τρόπος να ελαχιστοποιήσετε την αντανάκλαση από πηγές φωτός, σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε ένα φίλτρο οθόνης. Αυτά τα φίλτρα μειώνουν την ποσότητα του φωτός που ανακλάται από την οθόνη.
Διαλείμματα ανάπαυσης
Για να αποφύγετε την καταπόνηση των ματιών, προσπαθήστε να ξεκουράζετε τα μάτια όταν χρησιμοποιείτε τον υπολογιστή για μεγάλες περιόδους. Ξεκουράστε τα μάτια για 15 λεπτά μετά από δύο ώρες συνεχούς χρήσης υπολογιστή. Επίσης, για κάθε 20 λεπτά παρακολούθησης υπολογιστή, κοιτάξτε στο βάθος του δωματίου για 20 δευτερόλεπτα, ώστε να δώσετε στα μάτια σας την ευκαιρία να εστιάσουν ξανά σωστά.
Βλεφάρισμα ματιών
Για να ελαχιστοποιήσετε τις πιθανότητες ανάπτυξης ξηροφθαλμίας, όταν είστε για ώρες σε μια οθόνη υπολογιστή, προσπαθήστε να ανοιγοκλείνετε τακτικά τα μάτια σας (βλεφάρισμα). Αυτό διατηρεί την μπροστινή επιφάνεια του ματιού υγρή.
Οι τακτικές οφθαλμολογικές εξετάσεις και οι σωστές συνήθειες θέασης οθονών, μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη, ή τη μείωση των συμπτωμάτων που σχετίζονται με το σύνδρομο θέασης υπολογιστή.
Πηγές: https://www.aoa.org, https://www.ergotron.com
φωτό: iStock