Σε λειτουργία από τον Σεπτέμβριο του 2016 είναι ένας πρότυπος Παιδικός Σταθμός στον οικισμό του Κοσμίου, του Δήμου Κομοτηνής! Φιλοξενούνται 13 νήπια, κοντά στη Φύση, μακριά από τον θόρυβο της πόλης και κυρίως με όλες εκείνες τις υποδομές που τον καθιστούν πέρα από πρότυπο κτιριακά και χωροταξικά και πρότυπο σε θέματα ασφάλειας για μικρά παιδιά!
Οι πόροι που συνέβαλαν να γίνει αυτό το νέο υπερσύγχρονο και ασφαλές κτίριο προέρχονται από το Ταμείο Πολιτικής Συνοχής του Ευρωπαϊκού Ταμείου και ανήλθαν στα 528.681 ευρώ και τα χρήματα δόθηκαν από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα –ΠΕΠ-Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης 2007-2013.
Συγκεκριμένα είχε ενταχθεί στις 11-06-2013, με τελικό δικαιούχο το Δήμο Κομοτηνής.
Το έργο είναι δυναμικότητας φιλοξενίας 55 νηπίων και το κτίριο ανηγέρθη σε οικόπεδο του Δήμου Κομοτηναίων, συνολικής επιφανείας 1137,92 μ2 . Η επιφάνεια του παιδικού είναι 449.26 μ2 και ο όγκος του 1819,50 μ3.
Οι εργασίες που πραγματοποιήθηκαν για την ανέγερση και την κατασκευή του περιβάλλοντος χώρου , ήταν οι εξής:
εξής:
1. Κατασκευή από οπλισμένο σκυρόδεμα του σκελετού με μόνωση 7εκ. καθώς και κεκλιμένης οροφής – στέγης με επικάλυψη από κεραμίδια .
2. Κατασκευή αναμονών στην στέγη για την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας .
3. Κατασκευή τοιχοποιίας με μονό τούβλο 20 εκ. και εξωτερικής μόνωσης από έξω θα τοποθετηθεί μόνωση 7 εκ. σύμφωνα με την μελέτη κενακ . Επίσης οι τοιχοποιίες των αιθουσών είναι διπλές και στο κέντρο τοποθετήθηκε πετροβάμβακας 5 εκ. για καλύτερη ηχομόνωση
4. Τα κουφώματα κατασκευάστηκαν σύμφωνα με την μελέτη κενακ – αλουμινίου για καλύτερη ενεργειακή απόδοση
6. Η θέρμανση γίνεται με αντλία θερμότητας .
7. Τα δάπεδα επιστρώθηκαν με κεραμικά πλακάκια .
Σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών, Δημήτρη Καρασταύρου, δόθηκε η οδηγία να αλλάξουν οι προδιαγραφές, για την ασφάλεια των νηπίων στους παιδικούς σταθμούς, όπως το ίδιο έγινε και με τις παιδικές χαρές. Αυτό είχε γίνει με Προεδρικό Διάταγμα 99 του 2017.
Οι αλλαγές αυτές αφορούν κουφώματα,-πόρτες, παράθυρα, ύψος κουφωμάτων, κάγκελα, όλα θα πρέπει να κατασκευάζονται, να τοποθετούνται και να είναι της μορφής εκείνης, σύμφωνα με τους νέους κανόνες, οι οποίοι θα προλαμβάνουν ατυχήματα και θα προάγουν την ασφάλεια των παιδιών.
Το έργο μέσω του οποίου θα γίνουν οι αλλαγές στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου Κομοτηνής, ονομάζεται «Προσαρμογή λειτουργίας Παιδικών Σταθμών του Δήμου Κομοτηνής. Είναι ενταγμένο με μία πρόσκληση του Υπουργείου Εσωτερικών με τίτλο, «Επιχορήγηση των Δήμων και των Νομικών Προσώπων αυτών, για προσαρμογή λειτουργούντων Δημοτικών, Βρεφικών Παιδικών και Βρεφονηπιακών Σταθμών. σύμφωνα με τα νέο πρότυπα ασφάλειας, είναι συγχρηματοδοτούμενο από το Ταμείο Πολιτικής Συνοχής και το Υπουργείο Εσωτερικών και οι πόροι του αγγίζουν τον 1 εκ ευρώ.
Επειδή όμως οι Παιδικοί Σταθμοί ανήκουν στο ΚΕΜΕΑ, που είναι νομικό πρόσωπο του Δήμου Κομοτηναίων, πρόκειται να γίνει μία Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ του Δήμου και του ΚΕΜΕΑ, καθώς το ΚΕΜΕΑ, δεν έχει τεχνική υπηρεσία δική του. Θα στηρίξει ο Δήμος το ΚΕΜΕΑ να φέρει σε πέρας τη συγκεκριμένη εργολαβία, σύμφωνα με την οποία θα έλθουν όλοι οι παιδικοί σταθμοί του Δήμου , στις προδιαγραφές του νέου Προεδρικού Διατάγματος.
Το συγκεκριμένο έργο υπάρχει στο Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Κομοτηναίων και θα δημοπρατηθεί. Τώρα δρομολογείται η Προγραμματική Σύμβαση με το ΚΕΜΕΑ.
«Πρόκειται για έναν υπερσύγχρονο παιδικό σταθμό, με όλες τις απαραίτητες υποδομές, μέσα στη Φύση, μακριά από θορύβους και αυτοκίνητα. Διευκολύνει τους γονείς να κάνουν τις εργασίες τους και όποιες άλλες δραστηριότητες τους, αφήνοντας τα παιδιά τους σε ένα πλήρες ασφαλές και λειτουργικό περιβάλλον. Αν η δυναμικότητα δεν εξαντλείται από τους κατοίκους του Κοσμίου, αν και αρκετοί Κομοτηναίοι πια μένουν στο Κόσμιο, μπορούν να πάνε τα παιδιά τους και άλλοι γονείς», υπογράμμισε ο κ. Καρασταύρου.
Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και οι δηλώσεις του προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του ΝΠ “Κέντρο Μέριμνας και Αλληλεγγύης Δήμου Κομοτηνής, Νίκου Σωτηρακόπουλου. Ο κ. Σωτηρακόπουλος υπογραμμίζει πως οι παιδικοί σταθμοί θα αλλάξουν τελείως την όψη τους, ενώ θα αυξηθούν και τα στανταρντς της ασφάλειας.
Στα ίχνη του παιδικού σταθμού Κοσμίου βέβαια και ο παιδικός σταθμός Ροδίτη, ο οποίος ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2015 και αυτός εξυπηρετεί 13 νήπια. Η σύμβαση ανήλθε στο ποσό των 227.207 Ευρώ με ΦΠΑ. Ο αρχικός προϋπολογισμός ήταν 600.000 με ΦΠΑ
Ο κ. Σωτηρακόπουλος χαρακτήρισε και τις δύο δομές-Κοσμίου, Ροδίτη- επιτεύγματα του Πολιτικού Ταμείου Συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Μια σκέψη που υπάρχει καθώς λόγω του ότι με την προσχολική αγωγή- τα προνήπια- έχουν αδειάσει οι παιδικοί σταθμοί (και έχουν γεμίσει τα νηπιαγωγεία), είναι να λειτουργήσουν βρεφικά τμήματα για βρέφη κάτω των 2,5 ετών, προκειμένου να εξυπηρετηθούν γονείς που δεν έχουν που να αφήσουν τα παιδιά τους.
Για την λειτουργία του συγκεκριμένου τμήματος θα πρέπει να υπάρχουν 15 βρέφη και 3 Δασκάλες, ενώ πολύ εύκολα μπορεί να γίνει η αναδιαμόρφωση του χώρου.
Το προσωπικό είναι επαρκές, όλα τα παιχνίδια για την δημιουργική απασχόληση των μικρών υπάρχουν, όπως επίσης και πιστοποίηση κατά ISO, που εγγυάται την πολύ καλή δουλειά που γίνεται από όλους.