ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗ

ΠΑΜΘ: “Ανοιχτά Δεδομένα για Μια Έξυπνη Περιφέρεια”

Στο πλαίσιο του διαπεριφερειακού (INTERREGEUROPE) έργου OpenDataforGrowth (OD4Growth), πραγματοποιήθηκαν δύο σημαντικές συναντήσεις εργασίας. Η πρώτη έλαβε χώρα με τη συμμετοχή των αρμόδιων τμημάτων Πληροφορικής της Διεύθυνσης Διαφάνειας και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Περιφέρειας ΑΜΘ, ενώ η δεύτερη πραγματοποιήθηκε με εκπροσώπους φορέων εντός της χωρικής αρμοδιότητας της Περιφέρειας. Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στη σημασία της αξιοποίησης των ανοιχτών δεδομένων από δημόσιους, ερευνητικούς και ιδιωτικούς φορείς, με στόχο:

  • Τη λήψη τεκμηριωμένων αποφάσεων, διευκολύνοντας τη χάραξη πολιτικών και τη διαχείριση πόρων.
  • Την ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης, μέσω της ανάπτυξης καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών από επιχειρήσεις και ερευνητική κοινότητα.
  • Τη διαφάνεια, τη λογοδοσία και την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη, βελτιώνοντας την πρόσβαση σε πληροφορίες και υπηρεσίες.

Σημαντικές Θεματικές Ενότητες

Οι εισηγητές των συναντήσεων κάλυψαν κρίσιμες πτυχές της διαχείρισης και αξιοποίησης των Ανοιχτών Δεδομένων, όπως:

1.    Η αξία των Ανοιχτών Δεδομένων αναδείχθηκε μέσα από πρακτικά παραδείγματα που αφορούν γεωχωρικά δεδομένα (GIS), μετεωρολογικά στοιχεία και στατιστικές, τα οποία συμβάλλουν σημαντικά στη λήψη αποφάσεων και στη δημιουργία νέων υπηρεσιών. Τα πρακτικά παραδείγματα περιλάμβαναν την ενημέρωση αλιέων και πολιτών στην παράκτια περιοχή της Καβάλας από τον Καθηγητή του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος ΔΠΘ, Γεώργιο Συλαίο, μέσω του προγράμματος OCEANCAST (https://www.oceancast.gr/). Επίσης, παρουσιάστηκαν  εφαρμογές WebGIS με περιβαλλοντικά δεδομένα και δεδομένα αρδευτικών δικτύων της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας, από τους Ευάγγελο Μαλκάκη και Βάσω Μπαρούτη του Τμήματος Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας ΠΕ Δράμας, τα οποία είναι διαθέσιμα στην πλατφόρμα ArcGIS (https://pedramas-pamth.maps.arcgis.com/apps/Viewer/index.html?appid=80f1400abed9478d8f33ac04bbe010a3). Τέλος, παρουσιάστηκαν εφαρμογές επαναχρησιμοποίησης δεδομένων από διάφορες βάσεις προς όφελος της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας, από τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης, Κωνσταντίνο Χουβαρδά.

2.    Η ωριμότητα δεδομένων στην Ελλάδα: Συζητήθηκε η χαμηλή κατάταξη της χώρας στους δείκτες DataMaturityAssessment και παρουσιάστηκαν καλές πρακτικές, όπως το OpenDataPortal της Περιφέρειας Ελσίνκι και το Αποθετήριο Ανοιχτών Δεδομένων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης.

3.   Χαρτογράφηση συνόλων δεδομένων: Ο κος Αλέξανδρος Μελίδης, Γενικός Διευθυντής   από τον ΟργανισμόΑνοιχτών Τεχνολογιών (ΕΛΛΑΚ) παρουσίασε την πρόοδο υλοποίησης της χαρτογράφησηςσυνόλων δεδομένων και το επίπεδο ποιότητάς τους που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του έργου στην Περιφέρεια ΑΜΘ, ενώεντοπίστηκαν ελλείψεις, όπως υποδομές για την ελεύθερη διάθεση δεδομένων, ανάγκες σε δεξιότητες και εκπαιδευτικές δράσεις.

Η διαδικασία χαρτογράφησης αναδείχθηκε ως βασικό εργαλείο για την περαιτέρω ανάπτυξη του έργου στην Περιφέρεια, παρέχοντας σαφή εικόνα της υφιστάμενης κατάστασης και θέτοντας τη βάση για στοχευμένες βελτιώσεις.

Συμπεράσματα και Επόμενα Βήματα

Οι συναντήσεις υπογράμμισαν την ανάγκη συνέχισης της χαρτογράφησης συνόλων δεδομένων στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, με στόχο τη διαμόρφωση σχεδίου δράσης που θα βελτιώσουν τη διαχείριση και αξιοποίηση των ανοιχτών δεδομένων.

Στα επόμενα στάδια, προβλέπεται η διεξαγωγή θεματικών σεμιναρίων και συναντήσεων, προσαρμοσμένων στις ανάγκες των φορέων, για την περαιτέρω ανάπτυξη δεξιοτήτων και γνώσεων.

Το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης ευχαριστεί θερμά όλους τους συμμετέχοντες για τη συμβολή τους και καλεί περισσότερους φορείς να συμμετάσχουν ενεργά στις δράσεις του έργου, αποστέλλοντας σχετικό αίτημα στο email: theocharis[@]pta.gov.gr.

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε τον ιστότοπο του έργου OD4Growth.( https://pta.gov.gr/erga/od4growth/)

Di-zine clothing

Ιστορικό

Θρακική Αγορά FB

Μedia Group

Ο Ποπολάρος