Μια νέα προσπάθεια παραγωγών αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών -ΑΦΦ- ξεκινά στην Ροδόπη, με τη λεβάντα σε πρώτο πλάνο -αυτή η εποχή είναι η αιχμή της συγκομιδής της.
Στη Ροδόπη πια υπάρχουν περίπου στα 2.000 στρέμματα με λεβάντα, ωστόσο η προσπάθεια που ξεκινάει για ομάδα παραγωγών, αφορά σε πρώτη φάση 14 άτομα.
Ο προσανατολισμός αυτής της ομάδας είναι σαφέστατος για βιολογική καλλιέργεια λεβάντας και συνεπώς για βιολογικό αιθέριο έλαιο ως καταληκτικό προϊόν.
Όπως τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής -και στη ζώνη του πρωτογενούς τομέα- ο γεωπόνος και καλλιεργητής Βασίλης Καντές, είναι θέμα χρόνου η σύσταση της ομάδας, η οποία θα επεκτείνει τις προσπάθειες και προς άλλα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά -ΑΦΦ- όπως ρίγανη, ελίχρυσος, τσάϊ του Βουνού. Προτίθεται δε αξιοποιήσει, μέσω συνεργασίας και αποστακτήριο που υπάρχει στην Αίγειρο.
Μάλιστα ο κ. Καντές διατύπωσε και μια αξιόλογη πρόταση προς τις τοπικές επιχειρήσεις ποτοποιίας -να ξεκινήσουν με Συμβολεακή Γεωργία, την καλλιέργεια του λυκίσκου για τη μπύρα και του γλυκάνισου για το ούζο, με τους παραγωγούς της Ροδόπης.
Οι τοπικές επιχειρήσεις ποτοποιίας καλό θα ήταν να δουν αυτό το ενδεχόμενο με θετικό μάτι, όπως είπε, καθώς για την παρασκευή τόσο της μπύρας και του ούζου χρειάζονται αυτές οι ποσότητες λυκίσκου και γλυκάνισου -γιατί να τις αγοράζουν από αλλού και όχι από την περιοχή, δίνοντας προοπτική και ρεαλιστικές διεξόδους στον Πρωτογενή Τομέα της Ροδόπης, ανοίγοντας άλλους ορίζοντες στο κομμάτι της καλλιέργειας και της καθετοποίησης της παραγωγής.
«Η φιλοσοφία που θα πρέπει να διέπει τα δικά προϊόντα μεταποίησης των ΑΦΦ, είναι η διαφοροποίηση στην ποιότητα. Ποσότητες αιθέριων ελαίων λεβάντας παράγονται και στην Βουλγαρία και στην Τουρκία. Αιθέριο έλαιο όμως εξαιρετικής ποιότητας έχει η Ελλάδα. Εδώ φτάνουμε και στο μεγάλο θέμα που αντιμετωπίζουν οι καλλιεργητές των ΑΦΦ και δεν είναι άλλο από την εξασφάλιση των αγορών στο κομμάτι αυτό, για την διάθεση του προϊόντος. Από τη στιγμή που θα είναι εξαιρετικό, θα μπορούμε να προσβλέπουμε και σε καλύτερες τιμές. Οι οποίες, τα τελευταία δύο χρόνια μειώθηκαν πάρα πολύ. Θέλουμε στήριξη από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στον τομέα αυτό. Επίσης καλό θα ήταν να δει με περισσότερο ενεργό ενδιαφέρον το υπουργείο, τον τομέα των ΑΦΦ και ίσως να εξασφαλίσει και κάποια επιδότηση», σημείωσε ο κ. Καντές.