Η πίτσα είναι απολαυστική ακόμα και χωρίς γλουτένη και το επιβεβαιώνουμε με ανατρεπτικές ιδέες!
Με σάλτσα ή χωρίς, ζύμη λεπτή ή πιο αφράτη, στην κλασική, ναπολιτάνικη εκδοχή της φτιάχνεται με αλεύρι, νερό, μαγιά και αλάτι. Και δεν χρειάζεται να είστε μεγάλοι σεφ για να αγγίξετε την τελειότητα, ούτε εκπαιδευμένοι γευσιγνώστες. Το μόνο που χρειάζεται για να πετύχει είναι να ακολουθήσετε τη συνταγή ευλαβικά, να την ψήσετε σωστά και να βάλετε στον πάγκο σας μόνο ποιοτικά υλικά, από το αλεύρι μέχρι το φυλλαράκι του φρέσκου βασιλικού.
Η gluten free πίτσα
Ακόμα κι αν ακολουθείτε δίαιτα χωρίς γλουτένη, τα πράγματα είναι εξίσου εύκολα αφού στην αγορά θα βρείτε μια μεγάλη γκάμα gluten free προϊόντων, από άλευρα μέχρι αλλαντικά, για να ξεφουρνίσετε τις πιο νόστιμες πίτσες προσαρμοσμένες στις γευστικές σας προτιμήσεις. Για άψογο αποτέλεσμα στην υφή και τη γεύση της ζύμη σας, δοκιμάστε το Μείγμα Αρτοποιίας (Baking Mix) Χωρίς Γλουτένη των Μύλων Αγίου Γεωργίου, που είναι ιδανικό για φύλλο πίτας, ζύμη πίτσας, ψωμί και άλλες λαχταριστές συνταγές. Το Αλεύρι Για όλες τις Χρήσεις Χωρίς Γλουτένη των Μύλων Αγίου Γεωργίου, ένα εξαιρετικό μείγμα από ρυζάλευρο, καλαμποκάλευρο και άμυλο πατάτας, επίσης εγγυάται το νόστιμο αποτέλεσμα χωρίς αυτό να περιέχει ίχνος γλουτένης. Το συγκεκριμένο προϊόν είναι ιδανικό και για ψωμί αλλά και για ό,τι άλλο βάλει ο νους σας, από αλμυρές μέχρι γλυκές συνταγές.
Αν είστε υποστηρικτές της αυστηρά χορτοφαγικής διατροφής, μια vegan πίτσα με κλασική ναπολιτάνικη σάλτσα ντομάτας, φυτικό τυρί, μανιτάρια, πολύχρωμες πιπεριές, καλαμπόκι, ελιές, κρεμμύδι και φρέσκια ντομάτα είναι επιλογή χορταστική και ιδιαίτερα υγιεινή. Θυμηθείτε όταν την ξεφουρνίσετε, να τη ραντίσετε με ελάχιστο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και να την πασπαλίσετε με φρέσκια ρίγανη. Ένα κάπως «παρεξηγημένο» -αδίκως- υλικό για την πίτσα είναι οι αντζούγιες που μπορείτε να τις απολαύσετε εδώ όχι ως κλασικό ουζομεζέ αλλά με σάλτσα πίτσας, ελιές, μοτσαρέλα μπουφάλα και ντοματίνια κομμένα στα 2 για να «σπάνε» την αλμύρα της παστής αντζούγιας. Μην ξεχάσετε την τελική πινελιά, δηλαδή φρέσκια ή ξερή ρίγανη στο τελείωμα. Μπορείτε βέβαια να τη δοκιμάσετε και με άλλα τυριά που λιώνουν. Αν θέλετε όμως κάτι ακόμα πιο ιδιαίτερο και «ψαγμένο», παραφράστε την παραδοσιακή συνταγή για γεμιστά ζυμαρικά ορεκιόνι από την Μοντιλιάνα, μεταφέροντάς την σε πίτσα. Φτιάξτε μια ωραία πάστα μαϊντανού με λιωμένο βούτυρο γάλακτος, αλείψτε τη ζύμη με αυτή, προσθέστε τυρί ρικότα, πασπαλίστε με τριμμένη παρμεζάνα και ψήστε την. Μπορείτε να αναμείξετε επίσης ένα μέρος της πάστας με τυρί ρικότα και να το κάνετε σαν γέμιση τυλίγοντας την πίτσα περιμετρικά. Σαν γεμιστή πίτσα δηλαδή.
Έχετε ποτέ δοκιμάσει pizza bianca; Μια πίτσα δηλαδή χωρίς σάλτσα, μόνο με τυρί και γαρνιτούρες. Φτιάξτε τη «λευκή» εκδοχή της με μαριναρισμένες γαρίδες σε ούζο, ελαιόλαδο και τριμμένο σκόρδο, μαλακό κίτρινο τυρί, φρέσκο ψιλοκομμένο σκόρδο και σοταρισμένο φινόκιο. Αν θέλετε να ενισχύσετε το θαλασσινό προφίλ της, προσθέστε επίσης μύδια και αχιβάδες. Στο τελείωμα, πασπαλίστε με ψιλοκομμένο μαϊντανό αναμειγμένο με αποξηραμένη ρίγανη. Μιλώντας για λευκή πίτσα, προτείνουμε να τολμήστε να ταιριάξετε τη ζύμη σας με κάποια λευκή σάλτσα από κρέμα γάλακτος ή ακόμα καλύτερα με μια ροζ σάλτσα που θα φτιάξετε με κρέμα γάλακτος και σάλτσα ντομάτας. Γαρνιτούρες όπως κοτόπουλο, προσούτο, γαλοπούλα, φρέσκα μανιτάρια πορτομπέλο και καραμελωμένο κρεμμύδι της πάνε πολύ.
Τέλος, αν αγαπάτε τις γλυκιές γεύσεις και στην πίτσα και θέλετε να τις απολαύσετε χωρίς ίχνος γλουτένης, δοκιμάστε να απλώσετε πραλίνα φουντουκιού στη ζύμη που έχετε φτιάξει με Αλεύρι Για όλες τις Χρήσεις Χωρίς Γλουτένη των Μύλων Αγίου Γεωργίου, προσθέστε τυρί μασκαρπόνε γεμίζοντάς την περιμετρικά, και στο τελευταίο δεκάλεπτο του ψησίματος μπανάνες κομμένες σε φέτες και έχετε ένα πρωτότυπο ζεστό επιδόρπιο. Προτείνουμε να το σερβίρετε σε ατομικές μερίδες ή σαν καλτσόνε.
Ποιος είπε ότι η διατροφή χωρίς γλουτένη δεν μπορεί να είναι νόστιμη; Καλά ξεφουρνίσματα!’