ΔΙΑΦΟΡΑ

Πλανήτης των πιθήκων: Επιστήμονες έβαλαν ανθρώπινο γονίδιο στον εγκέφαλο μαϊμούδων για να μεγαλώσει

Η ταινία «Πλανήτης των πιθήκων»… ζωντανεύει, με τους επιστήμονες να εισάγουν στον εγκέφαλο μαϊμούδων ένα ανθρώπινο γονίδιο, που εμπλέκεται με τη λογική, τη γλώσσα, τη συνειδητή σκέψη και άλλες σημαντικές λειτουργίες!

Μήπως, τελικά, δεν μας κατακτήσουν τα ρομπότ, αλλά οι πίθηκοι; Γιατί όχι; Τουλάχιστον αυτοί είναι και συγγενείς.

Σε ένα… ανησυχητικό πείραμα, που θυμίζει την ταινία «Πλανήτης των πιθήκων», επιστήμονες από το Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας του Κυττάρου και Γενετικής (MPI-CBG) της Δρέσδης μαζί με συναδέλφους τους από το Κεντρικό Ινστιτούτο Πειραματικών Ζώων (CIEA) στο Καβασάκι της Ιαπωνίας και στο Keio University του Τόκιο, έβαλαν στον εγκέφαλο μαϊμούδων ένα ανθρώπινο γονίδιο, προκειμένου να μεγαλώσει! Αν πετύχει, δηλαδή, το πείραμα ο Caesar μπορεί και να υπάρξει στα αλήθεια…

Οι επιστήμονες, λοιπόν, διαπίστωσαν ότι η εισαγωγή του γονιδίου, οδήγησε, πράγματι, σε μεγαλύτερο νεοφλοιό στο έμβρυο ενός κοινού σκιουροπίθηκου. Ο νεοφλοιός είναι το βαθύ αυλακωτό εξωτερικό στρώμα του εγκεφάλου, που εμπλέκεται με τη λογική, τη γλώσσα, τη συνειδητή σκέψη και άλλες σημαντικές λειτουργίες.

Το ARHGAP11B, το οποίο υπάρχει στους ανθρώπους, αλλά όχι σε πρωτεύοντα θηλαστικά ή σε άλλα θηλαστικά, «πυροδότησε» τα βλαστικά κύτταρα του εγκεφάλου των πιθήκων να σχηματίσουν περισσότερα βλαστικά κύτταρα, διευρύνοντας, έτσι, τον εγκέφαλο. Το αποτέλεσμα; Γενετικά τροποποιημένοι εγκέφαλοι σκιουροπίθηκων άρχισαν να θυμίζουν τους ανθρώπινους εγκεφάλους!

«Βρήκαμε ότι ο νεοφλοιός του εγκεφάλου ενός κοινού σκιουροπίθηκου διευρύνθηκε και η επιφάνειά του σχεδόν διπλασιάστηκε», δήλωσε ο βασικός συγγραφέας της μελέτης, που έγινε τον περασμένο Ιούνιο, και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science, Michael Heide. «Είδαμε επίσης αυξημένους αριθμούς νευρώνων του ανώτερου στρώματος, τον τύπο νευρώνων, δηλαδή, που αυξάνεται στην εξέλιξη των πρωτευόντων».

Αξίζει να σημειωθεί πως το ARHGAP11B παίζει καθοριστικό ρόλο στο μέγεθος και την πολυπλοκότητα του ανθρώπινου εγκεφάλου, καθώς ρυθμίζει τον πολλαπλασιασμό των νευρώνων στον νεοφλοιό, περιοχή, όπως προαναφέραμε, ζωτικής σημασίας για τη λογική, τη γλώσσα και την αισθητηριακή αντίληψη.

Το γονίδιο το είχαν οι Νεάντερταλ και οι Ντενίσοβαν

Από το 2015, μάλιστα, η επιστημονική ομάδα του Ινστιτούτου στη Δρέσδη, με επικεφαλής τον νευροβιολόγο Βίλαντ Χούτνερ, είχε εξηγήσει σε σχετικό δημοσίευμα του Science ότι το γονίδιο ARHGAP11B έχει επίσης εντοπιστεί στους Νεάντερταλ, καθώς και στους μυστηριώδεις Ντενίσοβαν, ένα άλλο παρακλάδι των σύγχρονων ανθρώπων, από τη Σιβηρία, αλλά δεν υπάρχει στο DNA των χιμπατζήδων ή των τρωκτικών. Έτσι, πιστεύεται ότι εμφανίστηκε στο πρώιμο στάδιο της ανθρώπινης εξέλιξης, λίγο αφότου οι μακρινοί ανθρωπίδες πρόγονοί μας και οι πίθηκοι ακολούθησαν, πλέον, διαφορετικά εξελικτικά μονοπάτια.

«Ο στόχος μας ήταν πάντα να εντοπίσουμε τις αλλαγές στο γονιδίωμα που ευθύνονταν, ώστε εμείς οι άνθρωποι να αποκτήσουμε μεγαλύτερους εγκεφάλους από τους άλλους πιθήκους», εξήγησε ο Δρ Χούτνερ.

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος ήταν σχεδόν ο μισός από τον σημερινό

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος έχει σχεδόν τριπλασιαστεί κατά τα τελευταία 7 εκατομμύρια χρόνια, φθάνοντας σήμερα να έχει ένα μέσο όγκο 1.300 κυβικών εκατοστών και περιέχοντας 85 έως 100 δισεκατομμύρια νευρώνες, οι οποίοι καταναλώνουν το ένα πέμπτο περίπου της συνολικής ενέργειας του ανθρώπινου σώματος. Η επιτάχυνση της μεγέθυνσης και εξέλιξης του εγκεφάλου μας συνέβη μέσα στα τελευταία δύο εκατομμύρια χρόνια. Κατά την εμφάνιση του «Όρθιου Ανθρώπου» (Homo erectus) πριν από περίπου 1,8 εκατ. χρόνια, ο ανθρώπινος εγκέφαλος ήταν σχεδόν ο μισός από τον σημερινό.

Τα πειράματα που έκαναν το 2015 οι Γερμανοί ερευνητές με έμβρυα ποντικιών, επιβεβαίωσαν ότι το γονίδιο ARHGAP11B μπορεί να έχει δραστική επίπτωση στην ανάπτυξη του εγκεφάλου. Τα έμβρυα, στα οποία εισήχθη το γονίδιο, σύντομα ανέπτυξαν εγκέφαλο μεγαλύτερο και πιο όμοιο εξωτερικά με τον ανθρώπινο, αποκτώντας τις χαρακτηριστικές αύλακες και έλικες.

Μετά από μια πενταετία, τα πειράματα συνεχίζονται τώρα με τους πιθήκους.

gazzetta.gr

Di-zine clothing

Ιστορικό

Θρακική Αγορά FB

Μedia Group

Ο Ποπολάρος