Τα δυσάρεστα απρόοπτα μέσα και γύρω από το νερό είναι πολύ συνηθισμένα το καλοκαίρι. Με λίγη προετοιμασία και πολλή κοινή λογική, όμως, μπορούμε να τα αποφύγουμε. Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας εξηγεί τι πρέπει να προσέχουμε
Το κολύμπι είναι μία από τις καλύτερες φυσικές δραστηριότητες και αναπόσπαστο τμήμα του καλοκαιριού, αλλά δυστυχώς δεν είναι άμοιρο κινδύνων. Κάθε χρόνο χάνουν τη ζωή τους από πνιγμό περισσότεροι από 300 άνθρωποι στη χώρα μας. Το 2021, λ.χ., ήταν 336, σύμφωνα με την Ένωση Σχολών Ναυαγοσωστικής.
Σε κάθε θανατηφόρο περιστατικό, εξ άλλου, αντιστοιχούν 4-20 παρ’ ολίγον πνιγμοί, οι οποίοι έχουν δυσμενείς και δυνητικά μακροχρόνιες συνέπειες. Χώρια όλα τ’ άλλα ατυχήματα που συμβαίνουν μέσα και γύρω από το νερό, όπως:
- Οι σοβαροί τραυματισμοί από τις βουτιές με το κεφάλι σε ρηχά νερά
- Οι τραυματισμοί λουόμενων από μηχανοκίνητο σκάφος
- Η υποθερμία από το κολύμπι σε πολύ κρύο νερό
Για την αποφυγή των πιθανών κινδύνων μέσα και γύρω από το νερό, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) έχει μερικές χρήσιμες συμβουλές. Να τι πρέπει να προσέχουμε.
Γενικοί κανόνες
- Μάθετε κολύμπι
- Να πηγαίνετε για κολύμπι κατά προτίμηση το πρωί ή το απόγευμα
- Να προτιμάτε τις παραλίες/πισίνες με ναυαγοσώστη
- Να κολυμπάτε παράλληλα με την ακτή. Να θυμάστε ότι οι περισσότεροι πνιγμοί (το 90%) συμβαίνουν σε απόσταση έως 10 μέτρα από την ακτή.
- Να μην κολυμπάτε ποτέ μετά από κατανάλωση αλκοόλ
- Να κολυμπάτε σε χώρους οριοθετημένους από σημαδούρες
- Να αποφεύγετε τις βουτιές με το κεφάλι σε άγνωστα νερά και σε νερά ρηχότερα από 1,5 μέτρο
- Να αποφεύγετε τα επικίνδυνα παιχνίδια στο νερό (π.χ. πατητή, κράτημα της αναπνοής κ.λπ.)
- Να τηρείτε όλους τους κανόνες ασφαλείας κατά τη χρήση θαλάσσιου εξοπλισμού και κατά τη συμμετοχή σε αθλητικές δραστηριότητες στο νερό.
- Να αποφεύγετε το κολύμπι αν δεν έχουν περάσει 3 ώρες από το φαγητό
- Να μην υπερεκτιμάτε τις δυνάμεις σας. Μπορεί να αποβεί μοιραίο
- Προστατευθείτε από τον ήλιο. Να πίνετε άφθονο νερό, να καταναλώνετε χυμούς, να χρησιμοποιείτε αντηλιακό και καπέλο, να φοράτε μακρυμάνικα ανοιχτόχρωμα ρούχα όταν κάθεστε στην παραλία και να παραμένετε σε σκιερό και δροσερό μέρος
Για τα παιδιά
- Να έχετε τα μικρά παιδιά υπό συνεχή επίβλεψη από γονείς/κηδεμόνες μέσα και γύρω από το νερό.
- Να θυμάστε ότι ο πνιγμός είναι σιωπηλός στα μικρά παιδιά
- Αν το παιδί ήταν στο νερό και παρατηρηθεί δυσκολία στην αναπνοή, πόνος στο στήθος, ασυνήθιστη συμπεριφορά, νωθρότητα, έντονη υπνηλία, επίμονος βήχας, ευερεθιστότητα, αναζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια και αξιολόγηση
Ειδικές συμβουλές για το κολύμπι
- Να μην κολυμπάτε ποτέ μόνοι
- Να μην απομακρύνεστε από την παραλία ή τις σημαδούρες
- Να αποφεύγετε το κολύμπι σε άγνωστα νερά, που μπορεί να κρύβουν κινδύνους και να σας κρατήσουν απομονωμένους από την βοήθεια, αν σας συμβεί κάποιο απρόοπτο
- Να αποφεύγετε να κάνετε αγώνες μέχρι τις σημαδούρες. Τα ρεύματα της θάλασσας μπορεί να αλλάξουν κατεύθυνση και να σας παρασύρουν.
- Μην καλείτε ποτέ «βοήθεια» για αστείο. Μπορεί να θέσετε τη ζωή κάποιου σε πραγματικό κίνδυνο
- Να αποφεύγετε το κολύμπι όταν έχει κύματα
- Να μην παίζετε με σχεδίες και επιπλέοντα αντικείμενα, όσο διασκεδαστικό κι αν είναι. Τα κύματα και τα ρεύματα μπορούν να τα παρασύρουν γρήγορα από την ακτή.
- Μάθετε να αναγνωρίζετε τις ενδείξεις κινδύνου. Το συγκεντρωμένο πλήθος στο ίδιο σημείο της παραλίας, λ.χ., μπορεί να αποτελεί ένδειξη ότι συμβαίνει κάποια επείγουσα κατάσταση.
- Αν δείτε κάποιον να πνίγεται, μην σπεύσετε να τον βοηθήσετε εάν δεν έχετε τις απαιτούμενες γνώσεις ή δεν είναι ασφαλές για εσάς. Ειδοποιήστε αμέσως το ναυαγοσώστη ή τη λιμενική αρχή. Αν βρίσκεστε κοντά του, υποστήριξέ τον ψυχολογικά
Σε περίπτωση απροόπτου
- Αν εγκλωβιστείτε σε ένα ρεύμα, μην κολυμπήσετε αντίθετα σε αυτό. Να κολυμπήσετε σιγά-σιγά, παράλληλα στην ακτή, ώστε η συνισταμένη δύναμη του ρεύματος και της δύναμής σας να σας οδηγήσουν τελικά εκτός ρεύματος, εκτελώντας μια διαγώνια διαδρομή. Να θυμάστε ότι τα ρεύματα έχουν κατεύθυνση παράλληλη με την ακτογραμμή.
- Αν κατά το κολύμπι νιώσετε κόπωση ή σας πιάσει κράμπα, γείρετε μπροστά. Πάρτε βαθιά ανάσα και βυθίστε το κεφάλι σας κάτω από την επιφάνεια του νερού. Κινήστε τα πόδια σας για να επιπλεύσετε. Τεντώστε τον μυ που σας πονάει στην αντίθετη κατεύθυνση από αυτή της μυϊκής σύσπασης.
- Αν νιώσετε ότι κρυώνετε μέσα στο νερό, βγείτε στην παραλία, σκεπαστείτε με μία πετσέτα και καθίστε στον ήλιο για να στεγνώσετε
Φωτογραφία: iStock