ΔΙΕΘΝΗ

Πώς περνάει κάποιος τα Χριστούγεννα στην Ανταρκτική;

Μια ομάδα ατρόμητων ερευνητών άρχισε να στήνει το πρωί των Χριστουγέννων την σκηνή και τα όργανα της στον παγετώνα Flask στη Χερσόνησο της Ανταρκτικής. Στόχος τους είναι να μελετήσουν τον τρόπο με τον οποίο το λιωμένο νερό επηρεάζει τους παγετώνες και τον ρυθμό με τον οποίο η τήξη αυτή τους οδηγεί στον ωκεανό.

Οι σκηνές έχουν για πάτωμα ξύλινες σανίδες πάνω από τις οποίες τοποθετούνται χαλιά από δέρμα προβάτου ώστε να μπορούν να κοιμούνται σε λιγότερο παγωμένες συνθήκες στους υπνόσακους τους οι ερευνητές.

 

«Μπορεί να βάλουμε μερικά επιπλέον μπαχαρικά στο πόριτζ που θα έχουμε για εορταστικό γεύμα» λέει η Δρ. Κέιτ Γουίντερ του Πανεπιστήμιο Northumbria. Η ερευνητική ομάδα θα τοποθετήσει στη σκηνή της μάλλινα χειροποίητα στολίδια και πιθανώς θα απολαύσει κάποια ζεστή σοκολάτα. «Και μετά νομίζω ότι θα πάμε να κάνουμε λίγη επιστήμη το πρωί. Μπορεί να είναι μια κουραστική μέρα αν βρισκόμαστε σε μια σκηνή και σκεφτόμαστε αυτούς στο σπίτι».

Η Γουίντερ είπε στον Guardian ότι η ομάδα σχεδίαζε να κάνει σκι για 6 χιλιόμετρα περίπου μέχρι την ερευνητική τους τοποθεσία, όπου θα αναλάβει διάφορες εργασίες, όπως η τοποθέτηση ηλιακών συλλεκτών. Κατά τη διάρκεια του σκι, οι επιστήμονες θα είναι ενωμένοι με σχοινί όπως οι τάρανδοι του Άγιου Βασίλη. «Αν κάποιος από εμάς πέσει σε μια ρωγμή, βασιζόμαστε στους άλλους για να μας σώσουν» εξηγεί η Γουίντερ.

Αλλά δεν θα είναι όλα δουλειά στη διάρκεια της εορταστικής περιόδου. «Θα μάθω στους άλλους πώς να φτιάχνουν παγωτό της Ανταρκτικής» λέει η Γουίντερ. Η διαδικασία περιλαμβάνει σκόνη Angel Delight, συμπυκνωμένο γάλα και τοπικό χιόνι. Ό,τι άλλο υπάρχει στο εορταστικό μενού θα είναι κάτι σαν έκπληξη. «Αυτό που κάνουν οι μάγειρες μας είναι να συσκευάζουν φαγητό σε κενό αέρος για εμάς για να μπορούμε να το διατηρήσουμε στον πάγο δίπλα στη σκηνή μας. Μπορεί να μην ξέρουμε τι θα πάρουμε για το χριστουγεννιάτικο δείπνο – μπορούμε απλώς να το βγάλουμε και να το βάλουμε σε ένα τηγάνι με βραστό νερό» αναφέρει η Γουίντερ

Ο Δρ. Ρόχι Μουθγιάλα από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια λέει ότι ανυπομονούσε για την αποστολή. «Η Ανταρκτική είναι σίγουρα πιο ξεχωριστή από οπουδήποτε αλλού μπορείτε να είστε. Οπότε είμαι σίγουρα ενθουσιασμένος που έχω όλη την εμπειρία. Όλα φαίνονται σουρεαλιστικά και όταν χιονίζει είναι απλά μαγικά», είπε.

Ο Δρ. Μπεν Ντέιβισον από το Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ λέει: «Θα βρεθούμε σε έναν παγετώνα στον οποίο μόνο λίγοι άνθρωποι έχουν πάει ποτέ πριν, κάνοντας μια πραγματικά σημαντική δουλειά με μια φανταστική ομάδα. Και πιστεύω ότι θα είναι μια πραγματικά πλούσια εμπειρία που ελπίζουμε να θυμόμαστε για πολύ καιρό».

Οι πιγκουίνοι-τέρατα

Η Δρ. Ρόουαν Γουίτλ, παλαιοβιολόγος της Βρετανικής Αποστολής Ανταρκτικής, της παλαιότερης και πιο οργανωμένης μόνιμης εθνικής αποστολής έρευνας της παγωμένης ηπείρου, θα περάσει τα Χριστούγεννα στη Νήσο του Αγίου Γεωργίου 120 χλμ. μακριά από τις ακτές της Ανταρκτικής.

Η Γουίτλ είναι μέρος μιας ομάδας κυνηγών απολιθωμάτων που ελπίζουν να «εξορύξουν» στοιχεία από το μακρινό παρελθόν της Ανταρκτικής για να συλλέξουν πληροφορίες για το μέλλον της. «Όταν πήγαμε στην Ανταρκτική την τελευταία φορά, κοιτούσαμε θαλάσσια πλάσματα που ζούσαν στον πυθμένα της θάλασσας όταν η Ανταρκτική ήταν ζεστή και καλυμμένη από δάση. Σε αυτή την αποστολή πρόκειται να ερευνήσουμε την περίοδο όταν η Ανταρκτική καλύφθηκε για πρώτη φορά με πάγο».

Η Γουίτλ είπε ότι η ιδέα ήταν να συγκριθούν οι κοινότητες στον πυθμένα της θάλασσας μεταξύ των δύο τεράστιων κλιματικών αλλαγών, μια προσπάθεια που θα μπορούσε να ρίξει φως στις επιπτώσεις μιας μελλοντικής αύξησης του κλίματος. Η ερευνητική ομάδα εγκαταστάθηκε ανήμερα των Χριστουγέννων σε μια τοποθεσία του νησιού που είναι γεμάτη πιγκουίνους.

Η Δρ. Γουίτλ φωτογραφίζεται με τους πιγκουίνους τα Χριστούγεννα.

Οι πιγκουίνοι αποτελούν ένα από τα συμπαθή ζώα στον πλανήτη και αποτελούν εικόνα χριστουγεννιάτικων καρτών αλλά μερικοί από τους αρχαίους συγγενείς τους θα ήταν μάλλον πιο εκφοβιστικοί. «Έχουμε απολιθώματα που δείχνουν ότι πριν από περίπου 38 εκατομμύρια χρόνια υπήρχαν πιγκουίνοι με ύψος τρία μέτρα και με μακριά μυτερά ράμφη. Λοιπόν, πιγκουίνοι τέρατα» λέει η Γουίτλ. Ενώ ο Άγιος Βασίλης μπορεί να έχει το σπίτι του στον Αρκτικό Κύκλο οι ερευνητές ελπίζουν ότι θα βρει χρόνο να επισκεφθεί και τον νότιο πόλο φέτος. «Ένα ολοκληρωμένο απολίθωμα πιγκουίνου θα ήταν υπέροχο» λέει η Γουίτλ.

Naftemporiki.gr

Di-zine clothing

Ιστορικό

Θρακική Αγορά FB

Μedia Group

Ο Ποπολάρος