Οι βιολογικές φράουλες του Χρήστου Ντινιτσούδη δρόσισαν πολλούς καταναλωτές το περασμένο καλοκαίρι. Τα στρέμματα πέρυσι άγγιζαν τα δέκα, φέτος όμως διπλασιάζονται για να καλύψουν την μεγάλη ζήτηση σε περιοχές και εκτός Θράκης.
Οι καιρικές συνθήκες όμως παραμένουν ένα θέμα για τον παραγωγό και αποφάσισε να τις τιθασεύσει. Πώς; Με την επικάλυψη πάνω από τις φράουλες με θερμικό νάιλον. Αυτό προστατεύει τη φράουλα από το κρύο, με την παραγωγή να είναι πρώιμη και σε μεγαλύτερη διάρκεια.
Οι διαφορές μεταξύ της καλυμμένης φράουλας και της ακάλυπτης είναι οφθαλμοφανής. Η καλυμμένη έχει πιο ζωηρό χρώμα πράσινο και είναι πιο αναπτυγμένη, έχει ήδη ανθίσει. Η ακάλυπτη είναι πιο μικροσκοπική, ενώ τα κόκκινα φύλλα είναι τα μαστιγώματα του κρύου. Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια η άνοιξη στη Θράκη παρουσιάζει πολύ χαμηλές θερμοκρασίες μέχρι και παγωνιές, κάτι που καίει τις τρυφερές καλλιέργειες, όπως οι φράουλες.
Το να δημιουργείς σαμάρια, είναι μια τεχνική που τη συναντούμε στα σπαράγγια. Στην νότια Ελλάδα οι παραγωγοί φράουλας το συνηθίζουν, εδώ στην Βόρεια Ελλάδα είναι ο πρώτος παραγωγός που το επιχειρεί και στην φράουλα.
Η καινοτομία για τη φετινή παραγωγή έχει όνομα λευκή φράουλα και πρόκειται για μια νέα πρόταση. Η γεύση της φυσικά θα διαφέρει αλλά δεν θα υστερεί, ενώ θα θυμίζει και λίγο τον εξωτικό ανανά. Είναι μια προσπάθεια για φέτος που το κοινό αν την εγκρίνει θα τη συνεχίσει.
Ο νεαρός παραγωγός από τη Ροδόπη, όπως τονίζει η ΒΜ στην ΕΡΤ Κομοτηνής, έχει σκοπό να παράγει όλο το χρόνο φράουλες μέσα σε θερμοκήπιο, όπου θα γίνεται και μεταποίηση, ενώ δεν αποκλείεται να δώσει και κάποιο εορταστικό τόνο.
Ήδη ο Αρχιμάγειρας έχει βρεθεί, οι συνταγές ετοιμάζονται, δεν απομένει να ορισθούν για τη Ροδόπη οι μέρες της φράουλας, αυτού του τόσο αγαπημένου φρούτου για μικρούς και μεγάλους.