Συνέντευξη τύπου παραχώρησαν στα τοπικά ΜΜΕ οι Εργαστηριακοί Γιατροί ιδιωτικού τομέα της Ροδόπης, στην οποία παρουσίασαν αναλυτικά το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν με την κάλυψη του κόστους των εξετάσεων, μετά τον περιορισμό από το υπουργείο Υγείας των ιατρικών δαπανών, ενώ πρότειναν και τα αιτήματά τους για να επανέλθει ο κλάδος τους στην κανονικότητα.
Υποχρεώνονται λοιπόν να προχωρήσουν στον περιορισμό του αριθμού των εξετάσεων στα εργαστήριά τους λόγω των δυσβάσταχων μέτρων που έχει πάρει το Υπουργείο Υγείας σε ό,τι αφορά τους περιορισμούς της υγειονομικής δαπάνης. Αυτά όμως τα μέτρα στην ουσία διαλύουν τα ιατρικά εργαστήρια, για τα οποία έχουν δημιουργηθεί οφειλές εκατομμυρίων. Τα εργαστήρια στη Ροδόπη όπως σημειώθηκε στη συνέντευξη τύπου της Τετάρτης 9/10, αδυνατούν πλέον να καλύψουν τα κόστη λόγω του clawback και των άλλων επιβαρύνσεων
Όπως ενημέρωσε ο κ. Κυριαζίδης -Ιατρός Ακτινολόγος και ιδιοκτήτης διαγνωστικού κέντρου στην Κομοτηνή, “η δαπάνη του ΕΟΠΥΥ για εξετάσεις ανέρχεται σε 482 εκατ. ευρώ, ωστόσο εκτιμάται πως η πραγματική δαπάνη, που αντιστοιχεί στις εξετάσεις που χρειάστηκαν οι πολίτες και που υποβάλλεται από τα εργαστήρια, θα ξεπεράσει τα 680 εκατ. ευρώ (κάποιες εκτιμήσεις κάνουν λόγο και για 700 εκατ. ευρώ). Το ποσό αυτό της υπέρβασης (clawback), δηλαδή γύρω στα 200 εκατ. ευρώ, θα πρέπει να επιστραφεί από τα εργαστήρια. Το 2013 το clawback ήταν στο 7%, το 2023 έφτασε ακόμη και το 52% στις βιοπαθολογικές εξετάσεις και πάνω από 40% στις απεικονιστικές. Σε συνδυασμό με παλαιότερες δόσεις ανείσπρακτων clawback έως το 2019 και με την παρακράτηση φόρου ένα παραπεμπτικό πληρώνεται από τον ΕΟΠΥΥ περίπου στο 30% της τιμής που αναγράφεται, με τιμές εργαστηριακών εξετάσεων του 1991.
Η αρχή έγινε το 2012 όταν, αντί για αύξηση των τιμών των εργαστηριακών εξετάσεων, που παρέμεναν καθηλωμένες πάνω από 20 χρόνια (τιμές ΦΕΚ του 1991), έγινε μείωση της κοστολόγησης τους μεσοσταθμικά κατά 30%, καθιερώνοντας τις ασφαλιστικές τιμές μέσω ΕΟΠΥΥ. Πρόκειται για τις τιμές στις οποίες αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ”.
Ποια είναι όμως τα αιτήματά τους; Προϋπόθεση είναι η ενίσχυση της χρηματοδότησης της ΠΦΥ.
Βασικό αίτημα των εργαστηριακών γιατρών είναι η κατάργηση του claw back, με παράλληλη εφαρμογή πλαφόν στις εξετάσεις ή «στην εσχάτη των περιπτώσεων σταθερό ποσοστό clawback που να μην υπερβαίνει το 5%». Πρόκειται για το ανώτερο ποσοστό που ισχύει σε όλη την Ευρώπη. Συνεπώς, κάθε υπέρβαση θα πρέπει να καλύπτεται από το κράτος.
Παράλληλα, ζητούν τη διαγραφή του τεχνητού χρέους, όπως χαρακτηρίζουν τα ποσά που έχουν επιβληθεί να επιστρέψουν.
Ακόμη υπογραμμίζουν την ανάγκη εφαρμογής των διεθνών κατευθυντήριων οδηγιών ορθής ιατρικής συνταγογράφησης με διαγνωστικά πρωτόκολλα τα οποία έχουν νομοθετηθεί και μέχρι σήμερα δεν έχουν εφαρμοστεί πλήρως, ενώ παράλληλα επιδιώκεται η σύναψη συλλογικής σύμβασης με τους Ιατρικούς Συλλόγους, υπό την αιγίδα του ΠΙΣ. Όπως υπογραμμίζουν, οι εργαστηριακοί γιατροί έχουν καταστεί χρηματοδότες του ΕΟΠΥΥ και της ΠΦΥ, ενώ στις πλάτες τους το κράτος ασκεί κοινωνική πολιτική. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στους εργαστηριακούς γιατρούς που είναι κοντά στη σύνταξη, καθώς το υφιστάμενο τεχνητό χρέος καθιστά αδύνατο να συνταξιοδοτηθούν.
«100 χιλιάδες ευρώ «χρέος», χωρίς να έχουμε δανειστεί, πως θα καλυφθεί με 1100 ευρώ της σύνταξης», ανέφερε ο κ. Κυριαζίδης. Μάλιστα, σε γιατρούς οι οποίοι έφυγαν από τη ζωή το χρέος μετακύλησε στους κληρονόμους οι οποίοι αποποιήθηκαν κληρονομιές, περιουσίες, τους κόπους μια ολόκληρης ζωής.