ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σε πέντε διασχολικές συναντήσεις Erasmus στο εξωτερικό, συμμετείχαν μαθητές και εκπαιδευτικοί του Μουσικού Σχολείου Κομοτηνής το Μάιο

Σε πέντε διασχολικές συναντήσεις Erasmus στο εξωτερικό, συμμετείχαν μαθητές και εκπαιδευτικοί του Μουσικού Σχολείου Κομοτηνής το Μάιο

Πιο συγκεκριμένα:

Για το έργο «Diversity, Multiculturalism and Inclusion» 2 εκπαιδευτικοί και 6 μαθητές βρέθηκαν στη Ρώμη στη 2η διασχολική συνάντηση με μαθητές & εκπαιδευτικούς από την Ιταλία, την Ισπανία, τη Βόρεια Μακεδονία και την Πορτογαλία. Συμμετείχαν σε δραστηριότητες που προωθούν τη συνειδητοποίηση των κοινών χαρακτηριστικών που ενώνουν τους ανθρώπους μέσα από τον αθλητισμό, τα παιχνίδια, τις τέχνες και τις νέες τεχνολογίες, καθώς και σε δράσεις σχετικές με τη μέθοδο διδασκαλίας Montessori και τον τρόπο που αυτή εφαρμόζεται στα ιταλικά σχολεία όλων των βαθμίδων (Αβαθμια και Ββαθμια εκπ/ση μέχρι την ηλικία των 15 ετών). Έτσι έλαβαν μέρος σε βιωματικά εργαστήρια που σχετίζονται με τη μέθοδο Montessori, την κωδικοποίηση, τις τέχνες, το body percussion, ενώ παρακολούθησαν μαθήματα σε τάξεις συνομηλίκων που τους ενέπνευσαν με το τραγούδι και τη μουσική τους. Παρουσίασαν την πόλη, το σχολείο, καθώς και τα παραδοσιακά αρχαία ελληνικά αθλήματα και τον τρόπο που μπορούν να τροποποιηθούν προκειμένου να εντάξουν ανθρώπους με αναπηρίες. Οι καθηγητές παρουσίασαν και ενημερώθηκαν σχετικά με τις εκπαιδευτικές πολιτικές ένταξης των διαφορετικών σχολικών συστημάτων, συμμετείχαν σε ομαδοσυνεργατικά  εργαστήρια ένταξης ψηφιακών εργαλείων στο καθημερινό μάθημα και μουσικοθεραπείας για μαθητές με αναπηρίες. Παρουσίασαν και αντάλλαξαν καλές πρακτικές σχετικά με τη δημιουργικότητα, τα κίνητρα και την ενεργό συμμετοχή στο σχολείο και γενικότερα βελτίωσαν τις δεξιότητές τους στη διδασκαλία και τη διαχείριση μαθητών σε πολυπολιτισμικά και ενταξιακά περιβάλλοντα. Μαθητές και καθηγητές έλαβαν μέρος σε παιχνίδια χωρίς σύνορα ως ενταξιακό εργαλείο για ανθρώπους τυπικής ανάπτυξης και ανάπηρους οποιασδήποτε κουλτούρας και προέλευσης.

Επισκέφθηκαν επίσης τα σημαντικότερα αξιοθέατα της Ρώμης, το Κολοσσαίο και την αρχαία αγορά, το Πάνθεον, τα παπικά μουσεία του Βατικανό, τη βίλα Μποργκέζε και το Εθνικό Στάδιο, ενώ περιηγήθηκαν ανάμεσα στις διάσημες πλατείες της, τα υπέροχα αναγεννησιακά και μπαρόκ μνημεία, τα πάρκα και τις παραδοσιακές γειτονιές της. Συνομίλησαν και αντάλλαξαν προβληματισμούς με τη δήμαρχο της περιφερειακής ενότητας του σχολείου, ανέπτυξαν δεσμούς φιλίας με τις αποστολές των άλλων χωρών και έκλεισαν το ραντεβού μέχρι την επόμενη ευκαιρία επανένωσης.

Για το έργο Sound Stem All Around 2 εκπαιδευτικοί & 4 μαθητές, βρέθηκαν στην Άγκυρα της Τουρκίας στη 2η διασχολική συνάντηση με μαθητές & εκπαιδευτικούς από την Ισπανία, την Κροατία, την Τουρκία. Μαθητές και καθηγητές πήραν μέρος σε δραστηριότητες κοινωνικοποίησης καθώς και σε βιωματικά εργαστήρια, όπου στόχο είχαν την κατανόηση των ηχητικών κυμάτων καθώς και της ακουστικής. Έγιναν μετρήσεις ήχου με ντεσιμπελόμετρο σε διάφορα σημεία της πόλης και του σχολείου όπου εντοπίστηκαν οι περιοχές και τμήματα του σχολείου με την περισσότερη ηχορύπανση, ενώ προτάθηκαν τρόποι περιορισμού της. Μετρήσεις ακόμη έγιναν στις υπόγειες πόλεις της Καππαδοκίας με στόχο να παρατηρηθεί η διαφορά της ηχοαπορρόφησης των υλικών που υπάρχουν. Πέραν του μαθησιακού, οι μαθητές ενεπλάκησαν σε δραστηριότητες κοινωνικοποίησης ενώ επισκέφθηκαν αξιοθέατα της Άγκυρας και της Καππαδοκίας. Περιηγήθηκαν στην κοιλάδα των καμινάδων των νεραϊδών, στις υπόγειες πόλεις και στην κοιλάδα των εκκλησιών, θαυμάζοντας τις αγιογραφίες που υπάρχουν εδώ και χρόνια. Ακόμη, στο εργαστήριο αγγειοπλαστικής της περιοχής δημιούργησαν τα δικά τους πήλινα δοχεία με τον παλιό παραδοσιακό τρόπο. Τέλος ανέβηκαν σε αερόστατα θαυμάζοντας την πανοραμική θέα των περιοχών της Καππαδοκίας και ζώντας μια πρωτόγνωρη εμπειρία.

Για το έργο Digital Comptences, 2 εκπαιδευτικοί και 4 μαθητές βρέθηκαν στο ηφαιστιογενές νησί Λίπαρι στην Ιταλία, στην 4η διασχολική συνάντηση με εκπαιδευτικές ομάδες από Βουλγαρία, Τουρκία, Πορτογαλία & Ιταλία, συμμετέχοντας σε εργαστήρια αξιοποίηση εφαρμογών κινητών τηλεφώνων και web 2.0 εργαλεία στηριζόμενα στη συνεργατική μάθηση στην τάξη. Πριν τη συνάντηση, οι συμμετέχοντες μαθητές ανέπτυξαν σχέδια μαθήματος σε εφαρμογές όπως το storyjumper, το storybird, το worldwall, το pixton και το genial.ly, που κατά τη διάρκεια της συνάντησης εφάρμοσαν σε μικτές διασχολικές ομάδες, αναλαμβάνοντας τον ενεργό ρόλο του καθηγητή, όπου χρησιμοποίησαν την Αγγλική γλώσσα. Παράλληλα συμμετείχαν σε δράσεις γνωριμίας και ενδυνάμωσης της ομάδας, σε παραδοσιακά & σύγχρονα παιχνίδια όπως το κυνήγι του χαμένου θησαυρού, ενώ είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν 3 ακόμη τα νησιά του Αιόλου (που είναι οι κορυφές του τοπικού ηφαιστειακού τόξου που ξεκινά από το Βεζούβειο και καταλήγει στην Αίτνα) με σημαντικότερο το νησί Στρόμπολι όπου παρατήρησαν μικρές ηφαιστειακές εκρήξεις. Τέλος είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στην Κατάνια που είναι διάσημη για την ιστορία της, την αρχιτεκτονική και τη γαστρονομία της και την παλιά της πόλη με τα περίφημα κτίρια Μπαρόκ που ανακηρύχθηκε από την UNESCO Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς.       

Για το έργο GENIUS (Gathering European Nations Identities Under Sports), 2 εκπαιδευτικοί και 5 μαθητές βρέθηκαν στο Trinec της Τσεχίας στη 2η διασχολική συνάντηση με μαθητές & εκπαιδευτικούς από Τσεχία,  Γαλλία, Πορτογαλία &  Ιταλία. Συμμετείχαν σε δράσεις σχετικές με τον μηχανοκίνητο αθλητισμό (kart), το ice skating, το roller coaster, την πεζοπορία-ανάβαση, το τραμπολίνο, αλλά και του παραδοσιακού αθλήματος bob sledge (προσομοίωση του bobsleigh που αποτελεί αγώνισμα των χειμερινών Ολυμπιακών αγώνων). Επίσης επισκέφθηκαν την Οστράβα & την Πράγα της Τσεχίας και την Κρακοβία Πολωνίας,  όπου ξεναγήθηκαν σε αξιοθέατα,  σε ιστορικά κτήρια και σε καθεδρικούς ναούς και ενημερώθηκαν για την ιστορία, την αρχιτεκτονική και την μουσική.

Για το έργο Tackle complex challenges and develop innovative solutions by mastering critic, 2 εκπαιδευτικοί και 6 μαθητές βρέθηκαν στην Κωνσταντινούπολη, στη 1η διασχολική συνάντηση με μαθητές & εκπαιδευτικούς από την Τουρκία, την Πολωνία και την Ισπανία. Οι δράσεις που συμμετείχαν ήταν σχετικές με την ευαισθητοποίηση των μαθητών για με τη μεταναστευτική κρίση και την ανάπτυξη της κριτικής ικανότητάς τους μέσα εργαστήρια που ενισχύουν την προώθηση των αξιών της συμπεριληπτικότητας και της πολυμορφίας, της ανεκτικότητας και της δημοκρατικής συμμετοχής. Έτσι οι μαθητές του σχολείου μας, ανέλαβαν ενεργό ρόλο σε βιωματικά εργαστήρια καλλιτεχνικής δημιουργίας και παρουσίασαν τη μελέτη τους σχετικά με την πορεία της μεταναστευτικής κρίσης στην Ελλάδα, ενώ συμμετείχαν σε μια ανοιχτή συζήτηση με θέμα τη φιλοξενία μεταναστών στις χώρες της Ευρώπης. Οι συμμετέχοντες περιηγήθηκαν στα σημαντικότερα αξιοθέατα της Κωνσταντινούπολης, όπως το Τοπ Καπί, το παλάτι Ντολμά Μπαχτσέ, τον πύργο του Γαλατά, το Βόσπορο και την Αγία Σοφία. Τέλος, επισκέφθηκαν τις εγκαταστάσεις μιας ΜΚΟ  που έχει σαν στόχο την παροχή βοήθειας σε μετανάστες και υπέβαλαν ερωτήσεις στους εθελοντές που πραγματοποίησαν την ενημέρωση για τη δράση της οργάνωσης.

Σε όλες τις διασχολικές συναντήσεις Erasmus, δόθηκε η ευκαιρία στους μαθητές & τις μαθήτριες να αναπτύξουν τις γλωσσικές τους δεξιότητες & τις διαπροσωπικές τους σχέσεις μέσα από την ανταλλαγή απόψεων & να έρθουν σε επαφή με διαφορετικές κουλτούρες, ενώ στους εκπαιδευτικούς, δόθηκε η ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις με τους συναδέλφους από τα σχολεία του εξωτερικού και να έρθουν σε επαφή με καλές διδακτικές και εκπαιδευτικές πρακτικές που εν δυνάμει θα μπορούσαν να εφαρμοστούν στην τάξη. Έμμεσα οι διασχολικές αυτές συναντήσεις, έδωσαν την ευκαιρία στους μαθητές, στις μαθήτριες και στους εκπαιδευτικούς, να έρθουν σε επαφή με την έννοια της ετερογένειας, τις αξίες της ανεκτικότητας και του αμοιβαίου σεβασμού, ενώ παράλληλα εκτέθηκαν σε διαφορετικές νοοτροπίες, πρότυπα και πεποιθήσεις, που περιλαμβάνονται στην ευρύτερη σημασία της έννοιας του Ευρωπαίου πολίτη.

Για τις παραπάνω διασχολικές συναντήσεις, θα ακολουθήσει ημερίδα διάχυσης των αποτελεσμάτων, την Πέμπτη 09 Ιουνίου στις 17:30 στο αμφιθέατρο του Μουσικού Σχολείου Κομοτηνής, που είναι ελεύθερη για κάθε ενδιαφερόμενο.

Di-zine clothing

Ιστορικό

Θρακική Αγορά FB

Μedia Group

Ο Ποπολάρος