Όσοι έχουν σκύλο, σίγουρα θα έχουν παρατηρήσει τον αγαπημένο τους φίλο να συμπεριφέρεται με τρόπο αξιοπρόσεκτο και δύσκολο να εξηγηθεί. Γιατί, άραγε, «σκάβει» το κρεβάτι του και κινείτα κυκλικά πριν κοιμηθεί, γιατί σκάβει το χώμα και κυλιέται σε ακαθαρσίες; Δείτε όλες τις απαντήσεις
Είναι στη φύση του σκύλου να εκδηλώνει κάποιες συμπεριφορές που, ίσως, σε εμάς τους ανθρώπους προκαλούν γέλιο, έντονη αποστροφή, ή μας φαίνονται παράξενες.
«Η φράση – “κλειδί” είναι “σ’ εμάς τους ανθρώπους”, γιατί όλες αυτές οι συμπεριφορές για τον σκύλο είναι εντελώς φυσιολογικές. Από κάπου πηγάζουν, κάτι σημαίνουν και κάποια ανάγκη καλύπτουν», αναφέρει ο θετικός εκπαιδευτής σκύλων, Γιώργος Στεφάνου, και διευκρινίζει: «Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως το σπίτι μας, οι δρόμοι με τα αυτοκίνητα και τα μηχανάκια, οι πολυκατοικίες και γενικά ο τρόπος που ζει ο άνθρωπος, είναι εκτός της φύσης του σκύλου.
Παρόλα αυτά, ο σκύλος μας κάνει κάθε δυνατή προσπάθεια να κατανοήσει και να αποδεχτεί τις ανθρώπινες συμπεριφορές.
Είναι λάθος και άδικο, να περιμένουμε από τον σκύλο μας ανθρώπινες συμπεριφορές, όπως επίσης να μην προσπαθούμε και εμείς από την πλευρά μας να κατανοήσουμε και να αποδεχτούμε τις δικές του.
Κατά συνέπεια, είναι ανώφελο να τον μαλώνουμε για πράγματα που δεν αρέσουν σε εμάς. Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε, είναι να τον μάθουμε με αγάπη και υπομονή τι είναι αποδεκτό και τι δεν είναι».
Πέντε συμπεριφορές που παρουσιάζει ο σκύλος, επειδή η φύση του… τον καλεί, μας αποκαλύπτει ο κ. Στεφάνου και μας εξηγεί και τους λόγους.
1. Μάσημα
Το μάσημα αντικειμένων είναι μια φυσιολογική δραστηριότητα των σκύλων, ειδικά όταν αυτοί είναι σε νεαρή ηλικία, λόγω της ενόχλησης που νιώθουν από την αλλαγή των δοντιών.
Επίσης, έτσι παίζουν και γνωρίζουν τον κόσμο, όπως κι εμείς οι άνθρωποι, άλλωστε. Χρησιμοποιούμε τα χέρια και το στόμα για να γνωρίσουμε τον κόσμο όταν είμαστε μωρά. Και σε μεγαλύτερη, όμως, ηλικία το μάσημα συμβάλλει στη διατήρηση της υγείας των δοντιών και είναι εξαιρετικό αγχολυτικό, καθώς βοηθά στην εξάλειψη του άγχους και του στρες.
Ένας ακόμη λόγος μπορεί να είναι ότι βαρέθηκε, επειδή είναι για αρκετή ώρα ανενεργός. Κάτι το οποίο δεν σημαίνει, φυσικά, πως πρέπει να βρεθούμε στο άλλο άκρο, καθώς οι υπερβολές μπορεί να δημιουργήσουν το ίδιο ακριβώς πρόβλημα, λόγω αυξημένης ενέργειας.
Μπορεί, μπαίνοντας σε έναν άγνωστο, για εκείνον, χώρο, να νιώσει στρες και να αρχίσει να δαγκώνει το πόδι της καρέκλας, ή όταν είναι μόνος του στο σπίτι για αρκετή ώρα, αν δεν έχουμε φροντίσει να τον εξοικειώσουμε με την απουσία μας.
Για να μπορέσουμε να εξαλείψουμε τη συμπεριφορά αυτή, παρέχουμε στον σκύλο μας τα κατάλληλα δικά του παιχνίδια και μασώμενα κόκαλα, ενθαρρύνοντάς τον να ασχοληθεί με αυτά.
Απομακρύνουμε τα “απαγορευμένα” αντικείμενα όταν δεν είμαστε παρόντες (παπούτσια, παντόφλες κ.λπ.), και φροντίζουμε να εκτονώνει την ενέργειά του (σωματική και πνευματική), καθώς η βόλτα, από μόνη της, δεν είναι αρκετή.
2. Σκάψιμο κρεβατιού
Μια ακόμη περίεργη συμπεριφορά είναι το “σκάψιμο” του κρεβατιού τους και οι κυκλικές βόλτες που κάνουν γύρω απ’ αυτό πριν πέσουν για ύπνο.
Ο λόγος είναι πολύ απλός και λέγεται κληρονομικό ένστικτο. Σκάβουν για να δημιουργήσουν έναν ζεστό και ασφαλή χώρο, ενώ ταυτόχρονα, με τους αδένες που υπάρχουν στις πατούσες τους, μαρκάρουν την περιοχή με τη δική τους, χαρακτηριστικά μυρωδιά.
Αυτό έκαναν στη φύση οι πρόγονοί τους, αυτό κάνουν και οι σκύλοι μας στο περιβάλλον που ζουν.
3. Σκάψιμο στο χώμα
Οι λόγοι που ένας σκύλος σκάβει το χώμα είναι, τις περισσότερες φορές, φυσιολογικοί, και κάποιες άλλες λίγο πιο περίπλοκοι.
Α) Μερικοί σκύλοι κρύβουν το φαγητό τους για ώρα ανάγκης, ακόμη και αν εμείς τους ταΐζουμε κανονικά. Στην περίπτωση αυτή, ταΐζω ή δίνω λιχουδιές στον σκύλο μου σε μέρος που δεν θα μπορεί να σκάψει.
Β) Τις ζεστές μέρες σκάβουν για να βρουν νωπό χώμα και, κατά συνέπεια, δροσιά.
Γ) Αν δεν παρέχουμε στον σκύλο μας έναν χώρο άνετο, ασφαλή και προστατευμένο για να κοιμηθεί, θα ακούσει και σε αυτή την περίπτωση το ένστικτό του, και θα τον φτιάξει μόνος του.
Δ) Το ένστικτο του κυνηγού, επίσης, θα τον κινητοποιήσει να σκάψει αν μυρίσει κάτι κάτω από το χώμα, ή αν δει κάπου μια τρύπα.
Ε) Οι μικροί σε ηλικία σκύλοι σκάβουν από περιέργεια στην προσπάθειά τους να εξερευνήσουν το μέρος που ζουν.
Κάπως πιο περίπλοκες είναι οι περιπτώσεις που ο σκύλος σκάβει εκτός ελέγχου και με μεγάλη ένταση. Αυτό μπορεί να σημαίνει, είτε πως το περιβάλλον δεν είναι κατάλληλο, είτε πως είναι παραμελημένος και προσπαθεί να μας τραβήξει την προσοχή.
Είναι πιθανό, επίσης, κάτι να υπάρχει στον χώρο που τον φοβίζει, κι έτσι εκδηλώνει το άγχος του.
Η επίβλεψη, η πρόληψη και η αποδοχή της κατάστασης είναι οι μοναδικές λύσεις. Επιβλέπω τον σκύλο μου ώστε να διαχειριστώ τυχόν ζημιές, προλαβαίνω καταστάσεις, δημιουργώντας το κατάλληλο περιβάλλον, και αποδέχομαι πως στον κήπο μου θα υπάρχουν και δύο τρεις τρύπες γιατί… σκύλος είναι.
4. Κυλιέται σε κουφάρια και ακαθαρσίες
Μια αποκρουστική για εμάς συμπεριφορά, που για τον σκύλο είναι και αυτή φυσιολογική και ενστικτώδης, αφού το DNA του τού λέει να κυλιστεί σε έντονες μυρωδιές, έτσι ώστε να μη γίνεται αντιληπτός από τους θηρευτές του, αλλά ούτε και από τα θηράματα που αυτός κυνηγά.
Ο τρόπος για να λύσουμε αυτό το πρόβλημα, είναι να μάθουμε τον σκύλο μας να μας ακούει και να έχουμε πάντα τα μάτια μας ανοιχτά για τυχόν “βόμβες”, έτσι ώστε όταν του μιλήσουμε να καταφέρουμε να του τραβήξουμε την προσοχή πριν να είναι αργά.
5. Μυρίζει και γλύφει ούρα άλλου σκύλου
Πολλοί σκύλοι έχουν τη συνήθεια να μυρίζουν και να γλύφουν τα ούρα άλλων σκύλων. Μία συνήθεια άσχημη στα μάτια τα δικά μας, που, όμως, έχει νόημα για τον σκύλο.
Με τον τρόπο αυτόν οι σκύλοι ανιχνεύουν τις φερομόνες και, γενικά, αντλούν χρήσιμες για τους άλλους σκύλους πληροφορίες, όπως ηλικία, φύλο, φυλή κ.λπ.
Παρόλα αυτά πρόκειται για μια ανθυγιεινή συνήθεια, που καλό είναι να τη διακόπτουμε με κάτι πιο ενδιαφέρον. Μια λιχουδιά, ίσως.
● Ο κ. Γιώργος Στεφάνου είναι θετικός εκπαιδευτής σκύλων, απόφοιτος της StarDogs Trainers Academy του Γιάννη Αραχωβίτη.
Και όπως λέει: «Η αγάπη μου, από παιδική ηλικία, για τους σκύλους και η μετέπειτα ανάγκη μου να μάθω πώς αυτό το υπέροχο ζώο σκέπτεται, πώς μαθαίνει, πώς νιώθει, πώς μας αντιλαμβάνεται, με οδήγησαν στην StarDogs Trainers Academy και τον Γιάννη Αραχωβίτη, ο οποίος και μου έλυσε όλες αυτού του είδους τις απορίες».
Γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα.
Σκύλος: Γιατί «σκάβει» πριν ξαπλώσει και άλλες 4 παράξενες συμπεριφορές