Ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δημήτρης Χαρίτου συναντήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 17 Ιανουαρίου με τον πρόεδρο και το διοικητικό συμβούλιο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ροδόπης. Στη συνάντηση συζητήθηκαν σημαντικά προβλήματα που απασχολούν αυτή την περίοδο τους φαρμακοποιούς, όπως οι σοβαρές ελλείψεις κοινών φαρμάκων και οι δυσκολίες που έχει δημιουργήσει στην καθημερινότητα των φαρμακείων η διενέργεια των rapid tests, αλλά κυρίως η προχειρότητα στη διάθεση των self tests.
Σχετικά με το θέμα των ελλείψεων φαρμάκων οι εκπρόσωποι των φαρμακοποιών της Ροδόπης έκαναν λόγο για δεκάδες φάρμακα αυξημένης ζήτησης συνταγογραφούμενα από ιατρούς, που είναι σε συνεχιζόμενη έλλειψη, κυρίως λόγω του μηχανισμού των παράλληλων εξαγωγών και της έλλειψης βούλησης από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκου (ΕΟΦ) να παρέμβει απαγορεύοντας τις εξαγωγές φαρμάκων, για υπάρχει ευστάθεια στη εγχώρια αγορά. Το αποτέλεσμα είναι να τα στερούνται οι ασθενείς της χώρας μας και να ταλαιπωρούνται οι φαρμακοποιοί στην αναζήτηση τους. Όπως τόνισε ο βουλευτής, η στρέβλωση αυτή δημιουργείται από τις κερδοσκοπικές τάσεις στην αγορά φαρμάκου και από την έλλειψη πολιτικής βούλησης από την κυβέρνηση, παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργού Υγείας για παρέμβαση και έλεγχο της κατάστασης.
Συζητήθηκε το γεγονός ότι οι αλληλοαναιρούμενες οδηγίες της κυβέρνησης για τη διενέργεια των rapid test προκαλούν σύγχυση, με τους εκπροσώπους του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ροδόπης να επισημαίνουν τη μεγάλη ταλαιπωρία των πολιτών και την επιβάρυνση των φαρμακοποιών. Ο βουλευτής επισήμανε την ανάγκη αναβάθμισης της επιδημιολογικής επιτήρησης της πανδημίας και της ιχνηλάτησης των κρουσμάτων με τη διενέργεια μοριακών και rapid test. Τη δυνατότητα πρόσβασης των ασθενών στις δομές υγείας, Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, που σήμερα είναι σχεδόν αδύνατη, με την ενίσχυση των δομών αυτών, ιδιαίτερα της Πρωτοβάθμιας Υγείας, όπως και την δημιουργία επιπλέον σημείων διενέργειας διαγνωστικών ελέγχων από τον ΕΟΔΥ στην περιοχή. Ο βουλευτής τόνισε με έμφαση ότι το οικονομικό κόστος του συστηματικού διαγνωστικού ελέγχου είναι δυσβάστακτο για τους πολίτες και υπογράμμισε την ανάγκη να προχωρήσει η συνταγογράφηση των test (με ειδικό διαγνωστικό πρωτόκολλο) και η αποζημίωση των μοριακών και των rapid τεστ από τον ΕΟΠΥΥ.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε σε νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης τον περασμένο Δεκέμβριο με την οποία καταργεί από 1η Φεβρουαρίου το δικαίωμα της ελεύθερης πρόσβασης των ανασφάλιστων πολιτών για τη συνταγογράφηση των φαρμάκων και των διαγνωστικών τους εξετάσεων σε ιδιώτες γιατρούς συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ. Δικαίωμα που είχε κατοχυρώσει νομοθετικά από το 2016 η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Η εφαρμογή αυτής της ρύθμισης, σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν στη συνάντηση του βουλευτή με τους φαρμακοποιούς, θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στους ανασφάλιστους, περαιτέρω επιβάρυνση στο ήδη επιβαρυμένο από την πανδημία δημόσιο σύστημα υγείας, αλλά και δυσχέρειες στην εκτέλεση του έργου των φαρμακοποιών. Αναφορά έγινε επίσης σε συνταξιοδοτικά θέματα των φαρμακοποιών, αλλά και στην αδυναμία ενημέρωσης των ασφαλισμένων φαρμακοποιών εκ μέρους των πρώην ΤΣΑΥ που εντάχθηκε στον ΕΦΚΑ.
Ο βουλευτής κος Χαρίτου αφού ευχαρίστησε τον πρόεδρο και τα μέλη της διοίκησης του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ροδόπης για τη συνάντηση, επισήμανε ότι οι φαρμακοποιοί σήκωσαν ένα μεγάλο βάρος κατά την διάρκεια της πανδημίας, λόγω της γεωγραφικής διασποράς των φαρμακειών στην περιοχή και τις σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό που καθηλώνει την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Τέλος αναφέρθηκε και στη συμβολή τους, λόγω της σχέσης εμπιστοσύνης που έχουν με τους ασθενείς, στην κατεύθυνση της σωστής ενημέρωσης και του εμβολιασμού.