ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συνταξιούχοι: Ποιοι θα πάρουν διπλές αυξήσεις και διπλά αναδρομικά – Πότε θα δοθούν

Διπλή αύξηση στις συντάξεις και διπλά αναδρομικά αναμένεται να λάβουν έως τον προσεχή Απρίλιο όσοι συνταξιούχοι έχουν πάνω από 30 συντάξιμα χρόνια και παράλληλα εργάζονται. Αυτό προκύπτει από το νέο ασφαλιστικό νόμο που θα εφαρμοστεί με καθυστέρηση ενός έτους. Όπως αναφέρει η εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”, για την κατηγορία των συνταξιούχων οι οποίοι έχουν πάνω από 30 συντάξιμα χρόνια και παράλληλα εργάζονται θα λάβει εκτός από τις αυξήσεις και αναδρομικά έως 17 μηνών (από τον Οκτώβριο του 2019) ενώ επειδή εργάζονται θα λάβουν την αύξηση από τη μείωση του πέναλτι και αναδρομικά έως 14 μηνών καθώς η συγκεκριμένη ρύθμιση ισχύει από τον Μάρτιο του 2020.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, οι αυξήσεις και τα αναδρομικά θα δοθούν σε όσους έχουν πάνω από 30 συντάξιμα έτη. Οι αυξήσεις προβλέπεται ότι θα δοθούν με τις συντάξεις Μαρτίου (δηλαδή τέλη Φεβρουαρίου) και τα αναδρομικά το αργότερο τον Απρίλιο του 2021. Όσον αφορά τις αυξήσεις και τα αναδρομικά στους αυτοαπασχολούμενους συνταξιούχους προβλέπεται να καταβληθούν με τις συντάξεις Απριλίου (τέλη Μαρτίου).

Πάντως από τις νέες παρεμβάσεις οι ευνοημένοι είναι κυρίως όσοι έχουν συνταξιοδοτηθεί μετά από τον Μάιο του 2016 όταν τέθηκε σε ισχύ ο νόμος Κατρούγκαλου. Ειδικότερα, περίπου 185.000 συνταξιούχοι δικαιούνται από την 1η Οκτωβρίου 2019 αύξηση στην κύρια σύνταξη τους με τους νέους αυξημένους συντελεστές αναπλήρωσης. Δικαιούχοι είναι όσοι έχουν αποχωρήσει με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης. Ο νόμος Βρούτσης προβλέπει αύξηση στις κύριες συντάξεις και αφορά τόσο “παλιές “όσο και “νέες “.

Σύμφωνα με την εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”, αυτό οδηγεί σε ονομαστικές -πραγματικές αυξήσεις κυρίως στις “νέες” κύριες συντάξεις (όσων έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης) δηλαδή για εκείνες τις οποίες αιτήθηκαν οι συνταξιούχοι μετά την 12η Μαΐου 2016. Επίσης οδηγεί σε “λογιστική“ αύξηση “παλιές” συντάξεις (όσων έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης) αλλά όχι σε ονομαστική καθώς οι καταβαλλόμενες αυτές συντάξεις παραμένουν σε υψηλότερο επίπεδο σε σχέση με τις επανυπολογισθείσες με βάση τον νόμο Βρούτση. Ωστόσο μέσω του επανυπολογισμού και των παλιών συντάξεων μειώνεται η αρνητική προσωπική διαφορά τους (επανυπολογισθείσα μείον καταβαλλόμενη) και έτσι θα αποσβεστεί γρηγορότερα αφότου (από το 2023) ξεπαγώνουν οι αυξήσεις σε όλες τις συντάξεις.

Πηγή: enikonomia.gr

Di-zine clothing

Ιστορικό

Θρακική Αγορά FB

Μedia Group

Ο Ποπολάρος