Με ανακοίνωση της η NASA αναφέρει ότι διαστημικά και επίγεια τηλεσκόπια εντόπισαν μια υπερμεγέθη μαύρη τρύπα που αφού καταβρόχθισε ένα άστρο αύξησε τον όγκο του και προσπαθεί τώρα να παγιδεύσει ένα δεύτερο διαστημικό σώμα που βρίσκεται στην ίδια περιοχή με τους επιστήμονες που μελετούν το φαινόμενο να μην έχουν ακόμη εξακριβώσει αν πρόκειται για ένα ακόμη άστρο ή για μια μικρή μαύρη τρύπα.
Η ανακάλυψη ανάμεσα στα άλλα παρέχει πληροφορίες για το περιβάλλον που υπάρχει γύρω από μερικούς από τους μεγαλύτερους τύπους μαύρων τρυπών.
Το 2019, ένα οπτικό τηλεσκόπιο στην Καλιφόρνια παρατήρησε μια έκρηξη φωτός που οι αστρονόμοι αργότερα κατηγοριοποίησαν ως «γεγονός παλιρροϊκής διαταραχής» ή TDE. Αυτές είναι περιπτώσεις όπου οι μαύρες τρύπες συλλαμβάνουν στα βαρυτικά τους δίχτυα άστρα τα οποία διαλύονται κυριολεκτικά με την ύλη τους να πέφτει μέσα στη μαύρη τρύπα παράγοντας διάφορα κοσμικά φαινόμενα που ξεκινούν από την αύξηση της μάζας της μαύρης τρύπας και καταλήγουν σε εκτόξευση τρομερής ισχύος, ταχύτητας και φωτεινότητας πιδάκων ύλης και ενέργειας. Οι αστρονόμοι έδωσαν σε αυτό το TDE το όνομα AT2019qiz.
Ο συνδυασμός
Εν τω μεταξύ, οι επιστήμονες παρακολουθούσαν επίσης έναν άλλο τύπο κοσμικών φαινομένων που παρατηρούνται περιστασιακά σε όλο το Σύμπαν. Πρόκειται για συχνές αλλά σύντομες εκρήξεις ακτίνων Χ που βρίσκονται κοντά σε υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες. Οι αστρονόμοι ονόμασαν αυτά τα γεγονότα «οιονεί περιοδικές εκρήξεις» ή QPE.
Τα νέα ευρήματα δίνουν στους επιστήμονες στοιχεία που υποδεικνύουν ότι τα TDE και τα QPE είναι πιθανό να συνδέονται. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα QPE προκύπτουν όταν ένα αντικείμενο σπάει στο δίσκο που έμεινε πίσω μετά το TDE. Ενώ μπορεί να υπάρχουν άλλες εξηγήσεις, οι συγγραφείς της μελέτης προτείνουν ότι αυτή είναι η πηγή τουλάχιστον ορισμένων QPE.
Naftemporiki.gr