Προχωρούν οι εργασίες ανέγερσης του σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας συνδυασμένου κύκλου μικτής ισχύος 877 MW της Thermoilektriki Komotinis με εντατικούς ρυθμούς σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα. Όπως διαβάζουμε σε ρεπορτάζ του Χ. Φλουδόπουλου στο capital.gr, πρόκειται για τη δεύτερη μεγάλη επένδυση που υλοποιείται στη χώρα τα τελευταία χρόνια στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο το φυσικό αέριο και το νέο εργοστάσιο αναμένεται να αποτελέσει την 12η μονάδα συνδυασμένου κύκλου στο εγχώριο ηλεκτρικό σύστημα.
Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από την πλευρά των εταιρειών που αναπτύσσουν το έργο, σε αυτή τη φάση έχουν εγκατασταθεί οι δύο γεννήτριες του αεριοστροβίλου και του ατμοστροβίλου. Παράλληλα συνεχίζονται οι εργασίες ανέγερσης στον λέβητα ανάκτησης θερμότητας, στο αερόψυκτο σύστημα ψύξης, στον αεριοστρόβιλο, στον ατμοστρόβιλο και στα περιφερειακά συστήματα.
O Αεριοστροβιλικός Σταθμός Συνδυασμένου Κύκλου με καύσιμο το φυσικό αέριο στην Κομοτηνή που υλοποιείται στο πλαίσιο του στρατηγικού πλάνου της MotorOil, σε συνεργασία με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, αποτελεί μια κομβική επένδυση στην κατεύθυνση της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας και αναμένεται να τεθεί σε εμπορική λειτουργία στις αρχές του 2024.
Υπενθυμίζεται ότι η κοινή εταιρεία που αναπτύσσει το έργο Θερμοηλεκτρική Κομοτηνής, έχει υπογράψει σύμβαση προμήθειας για το βασικό εξοπλισμό της μονάδας παραγωγής με τη Siemens Energy. Συγκεκριμένα η νέα μονάδα θα περιλαμβάνει τον πρώτο HL-class gas turbine της Siemens που θα έρθει στην Ελλάδα, τον SGT5-9000HL. Πρόκειται για τον ισχυρότερο σταθμό ηλεκτροπαραγωγής συνδυασμένου κύκλου στον κόσμο σε διαμόρφωση 1×1, με μειωμένες εκπομπές CO2 και αυξημένη ασφάλεια εφοδιασμού. Προβλέπεται ότι θα μειώσει τις εκπομπές CO2 έως και 3,7 εκατομμύρια τόνους ετησίως σε σύγκριση με έναν σταθμό παραγωγής ενέργειας από άνθρακα, με τα επίπεδα απόδοσης να φτάνουν ακόμη και άνω του 64%.
Η κατασκευή του νέου υπερσύγχρονου Σταθμού είναι στρατηγικής σημασίας, καθώς έρχεται να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες για ηλεκτρική ενέργεια στη χώρα μας, οι οποίες θα δημιουργηθούν εξαιτίας της σταδιακής απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων παραγωγής. Αποτελεί δε έργο πνοής για την ανάπτυξη της περιοχής, αλλά και για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας.
Αξίζει να αναφερθεί τέλος ότι η κατασκευή του έργου ξεκίνησε το Σεπτέμβριο του 2021 και ενώ είχε προηγηθεί τον Ιούνιο του ίδιου έτους η συμφωνία μεταξύ του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ που ξεκίνησε το project με τον όμιλο της Motor Oil Hellas για την είσοδο της δεύτερης στην εταιρεία Θερμοηλεκτρική Κομοτηνής.
Πηγή: capital.gr