Ολοκληρώθηκε η κατασκευή της νέας μονάδας ηλεκτροπαραγωγής «Θερμοηλεκτρική Κομοτηνής», δηλαδή το νέο εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας στη Βιομηχανική Περιοχή Κομοτηνής. Πρόκειται για μία πολύ μεγάλη ιδιωτική επένδυση, ύψους 375εκ. ευρώ, που κατά τη διάρκεια της κατασκευής αλλά και προσεχώς κατά τη διάρκεια λειτουργίας δημιουργεί θέσεις εργασίας στον τόπο. Η μονάδα είναι πάρα πολύ μεγάλη, αφού είναι ισχύος 877 Μεγαβάτ.
Ο γενικός διευθυντής της «Θερμοηλεκτρική Κομοτηνής» Ευάγγελος Παπαδημητρίου μίλησε στο ράδιο Χρόνος 87.5fm, προσφέροντας μία αναλυτική ενημέρωση για την πορεία του έργου. Όπως θύμισε, πίσω από το εργοστάσιο βρίσκονται δύο πολύ μεγάλοι όμιλοι που δραστηριοποιούνται στο χώρο της ενέργειας, με καθετοποιημένη προσέγγιση από την παραγωγή ως την εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας:ο λόγος για τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και τη Motor Oil.
Που βρισκόμαστε
«Έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή ενός πολύ σύγχρονου εργοστασίου στη Βιομηχανική Περιοχή Κομοτηνής», ενημέρωσε ο γενικός διευθυντής Ευάγγελος Παπαδημητρίου και συνέχισε: «βρισκόμαστε σε πολύ προχωρημένη φάση δοκιμών – αναμένεται ότι θα εκκινήσει η δοκιμαστική λειτουργία του εργοστασίου και η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας το προσεχές διάστημα. Ευελπιστούμε να τα καταφέρουμε προς το τέλος του Οκτωβρίου».
Η κατασκευή του εργοστασίου προχώρησε με ταχύτατους ρυθμούς, ενώ οι μοναδικές καθυστερήσεις παρατηρήθηκαν πριν την έναρξη της κατασκευής, δηλαδή στη διάρκεια των αδειοδοτήσεων.
Θέσεις εργασίας
Σημαντικά είναι τα οφέλη που έχουν προκύψει στην περιοχή από το άνοιγμα θέσεων εργασίας. «Τα τελευταία δυόμιση χρόνια κατά την κατασκευή, εκατοντάδες εργαζόμενοι, είτε ήρθαν από άλλα μέρη της Ελλάδας μέσω συνεργατών-εταιριών είτε επιλέχτηκαν από την τοπική κοινωνία», ενημέρωσε ο Ευάγγελος Παπαδημητρίου, γνωστοποιώντας ότι κατά τη διάρκεια της πλήρους λειτουργίας του εργοστασίου σε αυτό θα απασχολούνται 100 εργαζόμενοι, άμεσα ή έμμεσα. Αυτές οι θέσεις (λειτουργίας και συντήρησης) έχουν ως επί το πλείστο καλυφτεί και μάλιστα με εργαζομένους από την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, που αυτό το διάστημα εκπαιδεύονται κατάλληλα.
Καύσιμο το φυσικό αέριο
Καύσιμο του εργοστασίου είναι το φυσικό αέριο, επιλογή που έγινε καθώς υπάρχει πανευρωπαϊκή και πανελλαδική κατεύθυνση, να σταματήσει σταδιακά η λειτουργία λιγνιτικών μονάδων. Το φυσικό αέριο θεωρείται μεταβατικό καύσιμο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μέχρι να υπάρξει μεγαλύτερη αυτονομία από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
«Το φυσικό αέριο θεωρείται μεταβατικό καύσιμο» αναγνώρισε ο γενικός διευθυντής «αλλά θα δείξει η πραγματικότητα για πόσα χρόνια ακόμη οι σταθμοί φυσικού αερίου θα υποστηρίζουν το σύστημα παραγωγής ενέργειας. Σε αυτή τη φάση ενεργειακής μετάβασης είναι απαραίτητοι», σημείωσε ο Ευ. Παπαδημητρίου και συμπλήρωσε: «όλοι επιθυμούμε να παράγουμε ενέργεια με βιώσιμο τρόπο, δηλαδή με το μικρότερο ενεργειακό αποτύπωμα».
Μέχρι στιγμής πάντως δεν υπάρχει η κατάλληλη τεχνολογία μαζικής παραγωγής για να σηκώσει το βάρος παραγωγής τεράστιων ποσοτήτων ρεύματος αποκλειστικά με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Πάντως, το εργοστάσιο της Θερμοηλεκτρικής Κομοτηνής έχει τη δυνατότητα, μελλοντικά με μερικές τροποποιήσεις του εξοπλισμού του, να λειτουργήσει με μικτό καύσιμο φυσικό αέριο και υδρογόνο, επομένως υπάρχει σχέδιο πολλών δεκαετιών πίσω από την επένδυση.
Αναφορικά με το εργοστάσιο καθαυτό, «ο σταθμός μας είναι ένας από τους μεγαλύτερους σταθμούς φυσικού αερίου στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και ο μεγαλύτερος στην Ελλάδα».
Η Θράκη ως ενεργειακός κόμβος
Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκονται οι προεργασίες για να πάρει «σάρκα και οστά» η νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής στην Αλεξανδρούπολη, με την εμπορική της λειτουργία να τοποθετείται στα τέλη του 2025. Η μονάδα θα είναι ονομαστικής ισχύος 840 Μεγαβάτ. Η μετοχική σύνθεση της εταιρείας είναι η ΔΕΗ Α.Ε. με ποσοστό 51%, η ΔΕΠΑ Εμπορίας με ποσοστό 29% και η Damco Energy του Ομίλου Κοπελούζου με ποσοστό 20%.
Με δεδομένο ότι δύο μεγάλες επενδύσεις κατασκευής νέων εργοστασίων ενέργειας γίνονται αυτό το διάστημα στην περιοχή μας, ο Ευάγγελος Παπαδημητρίου χαρακτήρισε «σαφές ότι η Θράκη είναι ενεργειακός κόμβος» και συμπλήρωσε: «η τοποθεσία έχει στρατηγική σημασία, καθώς είναι κοντά στις διασυνοριακές διασυνδέσεις της χώρας με τη Βουλγαρία και την Τουρκία». Παράλληλα, όπως εξήγησε υπάρχει δυνατότητα πιο γρήγορης και εύκολης τροφοδοσίας, αφού ανοικτά της Αλεξανδρούπολης βρίσκεται το FSRU (η πλωτή δεξαμενή αποθήκευσης και αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου.
Οι δύο παραπάνω παράγοντες αποδείχθηκαν καθοριστικοί, για να επιλεγεί η Βιομηχανική Περιοχή Κομοτηνής ως έδρα για την κατασκευή του εργοστασίου.
Πηγή: https://xronos.gr