Στην εποχή της πανδημίας που οι ώρες που περνάμε σπίτι είναι λίγο περισσότερες απ’ ό,τι συνήθως, είναι μια καλή ευκαιρία να τις κάνουμε πιο απολαυστικές, χαλαρές και υγιεινές ταυτόχρονα, με λίγο κρασί στο ποτήρι μας –ξέρετε άλλον πιο εύκολο τρόπο να επηρεάζει τη μακροζωία;
Πράγματι, λίγο κόκκινο κρασί καθημερινά μπορεί να βοηθήσει να φτάσουμε βαθιά στα χρόνια της σύνταξης και να τα απολαύσουμε υγιείς. Κι όσο κι αν σας φαίνεται περίεργο, ναι, ένα ποτήρι αλκοόλ μπορεί να το κάνει αυτό, αρκεί να πρόκειται για κόκκινο κρασί, όχι ροζέ, λευκό ή οτιδήποτε άλλο. Ο λόγος είναι γνωστός: τα φλαβονοειδή του, που είναι βιοενεργά αντιοξειδωτικά που σχετίζονται με μακροζωία και οι έρευνες συνεχώς το επιβεβαιώνουν.
Μια ομάδα ερευνητών, μάλιστα, εξέτασε δεδομένα από την Nurses Health Study, μιας από τις μεγαλύτερες και με διάρκεια έρευνες στους παράγοντες κινδύνου για σημαντικές χρόνιες παθήσεις και δημοσίευσε τα ευρήματα στο British Journal of Nutrition, σύμφωνα με τα οποία βρέθηκε σημαντική διασύνδεση μεταξύ κατανάλωσης τροφών πλούσιων σε φλαβονοειδή και μειωμένου κινδύνου για θνητότητα από κάθε αιτία, σε σχέση με όσους δεν κατανάλωναν αυτές τις τροφές σε σημαντικές ποσότητες. Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές του Χάρβαρντ ανακάλυψαν ότι το κόκκινο κρασί παρουσίαζε τον πιο δυνατό συσχετισμό με τη μακροζωία. Ωστόσο αν δεν πίνετε αλκοόλ δεν χρειάζεται να ξεκινήσετε τώρα. Μπορείτε να πίνετε τσάι καθημερινά, καθώς οι ερευνητές βρήκαν ότι υπήρχε περίπου η ίδια διασύνδεση μεταξύ αντιοξειδωτικού τσαγιού και μακροζωίας, αν και όχι τόσο δυνατή.
Πιθανόν να γνωρίζετε ήδη τη σύνδεση του κόκκινου κρασιού με την υγεία από την Μεσογειακή Διατροφή, η οποία επίσης βάσει ερευνών σχετίζεται με τη μακροζωία. Η διατροφή αυτή, ως γνωστόν, δίνει έμφαση στην κατανάλωση λαχανικών φρούτων, οσπρίων, ψαριού και ελαιολάδου, με μειωμένη κατανάλωση γαλακτοκομικών και κρέατος. Προωθεί, επίσης, μέτρια κατανάλωση αλκοόλ, με προτίμηση στο κόκκινο κρασί κατά το γεύμα. Ανασκόπηση της Μεσογειακής Διατροφής, μάλιστα, με επικεφαλής τους Miguel A. Martinez-Gonzalez και Nerea Martín-Calvo έδειξε ότι υπάρχει σημαντική διασύνδεση μεταξύ του κόκκινου κρασιού και των οφελών του στη μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού, καρδιακών παθήσεων, θνησιμότητας, ανακοπής, καρκίνου του μαστού, ενώ ταυτόχρονα αποτρέπει τη γνωστική φθορά.
Πόσο κρασί, λοιπόν, μπορούμε να πίνουμε καθημερινά για να έχουμε οφέλη χωρίς… παρατράγουδα; Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal Diseases δείχνει ότι η μέτρια πρόσληψη μεταξύ ενός και δυο ποτηριών την ημέρα, στο πλαίσιο μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής, μπορεί να μας ωφελήσει σε όλα τα παραπάνω και να κρατήσει… κοφτερό το μυαλό μας.
Μελέτη του 2020 που δημοσιεύτηκε στο JAMA Network Open, στην οποία έλαβαν μέρος περίπου 20 χιλιάδες συμμετέχοντες μέσης ηλικίας σε τρεις διαφορετικές περιοχές (νοητική κατάσταση, ανάκληση λέξεων και λεξιλόγιο) έδειξε ότι όσοι έπιναν μικρή έως μέτρια ποσότητα κρασιού, παρουσίαζαν καλύτερη γνωστική λειτουργία και σημαντικά πιο βραδεία γνωστική φθορά σε σχέση με όσους δεν έπιναν ποτέ κρασί.
Ας πιούμε, λοιπόν, (με μέτρο) στην υγειά μας. Το χρειαζόμαστε!
πηγή: https://www.clickatlife.gr/