ΥΓΕΙΑ

Τι σημαίνει όταν η ακμή εμφανίζεται σε συγκεκριμένες περιοχές του προσώπου

Τα σημεία που ξεσπάει η ακμή στο πρόσωπο μπορεί να σας πει πολλά για το τι την προκαλεί και πώς να την αντιμετωπίσετε.

Εάν τα εξανθήματα από ακμή εμφανίζονται πάντα στα ίδια σημεία, το δέρμα σας μπορεί να προσπαθεί να σας πει κάτι.

“Η ακμή είναι κοινή, επομένως μοιάζει εύκολο να αντιμετωπιστεί”, λέει η δερματολόγος δρ. Amy Kassouf. “Αλλά πολλοί παράγοντες παίζουν ρόλο σε αυτήν, συμπεριλαμβανομένων των γενετικών, των ορμονών και της φυσικής χλωρίδας (υγιών βακτηρίων) του δέρματός σας”, επισημαίνει.

Τι δείχνει η ακμή ανάλογα με το πού εμφανίζεται στο πρόσωπο

Ένα σπυράκι ή εκεί μπορεί να είναι συμπτωματικό ή γενετικό. Αλλά αν έχετε συνεχώς ακμή στα ίδια μέρη του προσώπου σας, οι εξάρσεις μπορεί να συνδέονται με ένα βαθύτερο πρόβλημα. Αυτό μερικές φορές είναι γνωστό ως “χαρτογράφηση” της ακμής στο πρόσωπο.

Μέτωπο και μύτη

Οι περισσότεροι γνωρίζουμε τη “ζώνη Τ”: την περιοχή σε σχήμα Τ στο μέτωπό σας ανάμεσα στα φρύδια και στην επιφάνεια της μύτης. Είναι μια πρωταρχική τοποθεσία για τα κλασικά μαύρα και λευκά στίγματα, επειδή αυτή η περιοχή τείνει να έχει μεγαλύτερους πόρους και σμηγματογόνους αδένες από άλλα μέρη του προσώπου.

Αυτός ο τύπος ακμής ονομάζεται κωμοειδής (comedonal) ακμή. “Τα μαύρα στίγματα είναι ανοιχτά κωμοειδή, όπου ο αέρας μπορεί να φτάσει στο σμήγμα και τα νεκρά κύτταρα του δέρματος στους πόρους, τα οποία οξειδώνονται και μαυρίζουν”, εξηγεί η δρ. Kaddouf. “Με τα λευκά στίγματα, οι πόροι είναι ακόμα σφραγισμένοι και τα νεκρά κύτταρα του δέρματος και το σμήγμα δεν βλέπουν τον αέρα, έτσι παραμένουν φυσικά λευκά”.

Πηγούνι και σαγόνι

Η ακμή σε αυτές τις δύο θέσεις οφείλεται κατά κανόνα σε έναν αιωνόβιο “ένοχο”: τις ορμόνες.

Τα αγόρια σε εφηβική ηλικία παρουσιάζουν συχνά ακμή κατά μήκος της γραμμής της γνάθου κατά τη διάρκεια των περιόδων σωματικής αύξησης. Έφηβες και νεαρές γυναίκες όλων των ηλικιών μπορεί να δουν ακμή στο πηγούνι τους κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού τους κύκλου καθώς οι ορμόνες αυξάνονται.

“Η ακμή σε αυτό το σημείο είναι πιθανό να είναι πιο βαθιά, μεγαλύτερη και πιο φλεγμονώδης απ’ ό,τι σε άλλα σημεία του προσώπου”, λέει η δρ. Kassouf.

Μάγουλα

Σε αντίθεση με τα σπυράκια στο πηγούνι ή τη ζώνη Τ, οι κηλίδες στα μάγουλά σας δεν αποκαλύπτουν πολλά για την υποκείμενη αιτία. “Τα μάγουλα δεν μας λένε πολλά”, παραδέχεται η δρ. Kassouf.

Η ακμή εδώ μπορεί να είναι γενετική ή μπορεί να είναι τυχαία. Θα μπορούσε επίσης να προκληθεί από κάποια επαφή με βακτήρια (βρώμικα πινέλα μακιγιάζ, κινητό τηλέφωνο, άπλυτες μαξιλαροθήκες κ.α.).

Γραμμή τριχοφυίας στα μαλλιά

Εάν βλέπετε σπυράκια κατά μήκος της γραμμής των μαλλιών σας, μπορεί να μην αντιμετωπίζετε τυπική ακμή της ζώνης Τ. Αυτά τα σπυράκια μπορεί στην πραγματικότητα να προκληθούν από προϊόντα μαλλιών, όπως μους ή ξηρό σαμπουάν“Τα προϊόντα μαλλιών τείνουν να είναι πολύ κηρώδη και μπορούν να συσσωρευτούν στη γραμμή των μαλλιών και να προκαλέσουν εξάρσεις”, εξηγεί η δρ. Kassouf.

Τρόποι για να αποτρέψετε την ακμή στο πρόσωπό σας

Προσπαθήστε πάντα να αντιστέκεστε στον πειρασμό να σπάσετε ένα σπυράκι, διότι μπορεί να βλάψει το δέρμα σας εάν γίνει λάθος. Εάν έχετε ένα σπυράκι που έχει σπάσει και άρχισε να αδειάζει από μόνο του, μπορείτε να βάλετε ένα έμπλαστρο σπυριών πάνω του για να προσπαθήσετε να επιταχύνετε την επούλωση του.

Αλλά πώς μπορείτε να αποτρέψετε τα ξεσπάσματα εξ αρχής; Η δρ. Kassouf προτείνει τα παρακάτω:

  • Καθαριότητα: Πλύνετε το πρόσωπό σας μία φορά την ημέρα με ένα απαλό καθαριστικό.
  • Προτιμήστε αφρό: Η δρ. Kassouf συνιστά καθαριστικά με αφρό και όχι καθαριστικά με λοσιόν, επειδή ο αφρός είναι καλύτερος στο να απομακρύνει τα έλαια και τη βρωμιά από το δέρμα σας.
  • Κάντε απολέπιση με προσοχή: Εάν κάνετε πολύ επιθετικό τρίψιμο, μπορεί να ερεθίσετε το δέρμα σας και να επιδεινώσετε την ακμή. Χρησιμοποιήστε βούρτσες ή scrub απολέπισης μία ή δύο φορές την εβδομάδα το πολύ και αν προκαλούν ερεθισμό, σταματήστε το.
  • Πλύνετε τα πινέλα του μακιγιάζ σας: Μπορούν εύκολα να γεμίσουν με βακτήρια και έλαια, γεγονός που συμβάλλει στη δημιουργία φραγμένων πόρων. Δοκιμάστε να τα πλένετε κάθε 1-2 εβδομάδες με ένα απαλό σαμπουάν χωρίς άρωμα.
  • Προσαρμόστε τη διατροφή σας: Η λακτόζη και η ζάχαρη έχει βρεθεί ότι διεγείρουν την ακμή σε μερικούς ανθρώπους, οπότε να το έχετε υπόψη σας. “Η μείωση της πρόσληψης γαλακτοκομικών και η παρακολούθηση των απλών σακχάρων μπορεί να είναι καλό προληπτικό μέτρο”, λέει η δρ. Kassouf.

Πηγή: https://health.clevelandclinic.org

φωτό: iStock

Di-zine clothing

Ιστορικό

Θρακική Αγορά FB

Μedia Group

Ο Ποπολάρος