Αν όντως έχετε αυτό στο μυαλό κάθε φορά που ακούτε για ξηρούς καρπούς, είναι ώρα να αναθεωρήσετε.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο δημοσίευσαν μια ανατρεπτική ανακάλυψη: Οι ξηροί καρποί όχι μόνο δεν προκαλούν αύξηση βάρους, αλλά μπορεί επί της ουσίας να ενισχύσουν τις προσπάθειές σας για αδυνάτισμα!
Πρόκειται για μεγάλη ανασκόπηση επιμέρους ερευνών για τις σχέσεις μεταξύ ξηρών καρπών, κατανάλωσης λίπους και σωματικού βάρους, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Obesity Reviews και είναι από τις πιο ολοκληρωμένες μέχρι σήμερα.
Παρέχει περαιτέρω στοιχεία ότι οι μακροχρόνιες ανησυχίες σχετικά με τους ξηρούς καρπούς και την αύξηση του σωματικού βάρους (που συχνά βρίσκονται σε δημοφιλή μέσα ενημέρωσης και κλινικές οδηγίες διατροφής) είναι αδικαιολόγητες, σύμφωνα με τους ερευνητές.
Οι ξηροί καρποί βοηθούν στο αδυνάτισμα, όχι το ανάποδο!
«Συνολικά, διαπιστώσαμε ότι δεν υπάρχει συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης ξηρών καρπών και της αύξησης βάρους. Μάλιστα ορισμένες αναλύσεις έδειξαν ότι η υψηλότερη πρόσληψη ξηρών καρπών σχετίζεται με μείωση του σωματικού βάρους και της περιφέρειας της μέσης«, δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας Stephanie Nishi από την ιατρική σχολή Temerty.
«Αυτή η μελέτη αποδεικνύει ότι οι ξηροί καρποί μπορούν να είναι μια καλή επιλογή για άτομα με διαβήτη ή καρδιαγγειακό κίνδυνο, αλλά και για όλα τα άτομα σε γενικές γραμμές ως μέρος ενός προγράμματος υγιεινής διατροφής, χωρίς κανένα ενδοιασμό», πρόσθεσε.
Οι ερευνητές συγκέντρωσαν τα αποτελέσματα 121 κλινικών δοκιμών και μελετών, με πάνω από μισό εκατομμύριο συμμετέχοντες συνολικά. Στην συνέχεια χρησιμοποίησαν ένα ευρέως αποδεκτό σύστημα που ονομάζεται GRADE (Grading of Recommendations Assessment, Development and Evaluation) για να αξιολογήσουν την ποιότητα των μελετών.
“Διαπιστώσαμε ότι τα στοιχεία των δοκιμών ήταν υψηλής ακρίβειας και μέτριας ακρίβειας για τις μελέτες παρατήρησης”, δήλωσε ο John Sievenpiper, κύριος ερευνητής της μελέτης και αναπληρωτής καθηγητής διατροφικών επιστημών και ιατρικής στην ιατρική σχολή Temerty.
«Αυτό είναι μια καλή ένδειξη ότι δεν υπάρχει καμία βλάβη από τους ξηρούς καρπούς σε σχέση με την αύξηση βάρους, τουλάχιστον όχι περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη τροφή, αλλά οι ξηροί καρποί μπορεί να παρέχουν όφελος στην απώλεια βάρους πέρα από τα άλλα ευρέως αναγνωρισμένα οφέλη για την υγεία», πρόσθεσε ο ίδιος.
Πολλές διατροφικές και κλινικές οδηγίες για τον διαβήτη και τις καρδιακές παθήσεις συνιστούν τους ξηρούς καρπούς ως μέρος μιας υγιούς προσέγγισης στη διατροφή. Ωστόσο, η παγκόσμια κατανάλωση ξηρών καρπών είναι πολύ κάτω από αυτές τις οδηγίες. Μια τυπική μερίδα ξηρών καρπών είναι 28 έως 42 γραμμάρια (περίπου η ποσότητα που ταιριάζει στην παλάμη ενός ενήλικου) και πολλές οδηγίες προτείνουν μία μερίδα την ημέρα.
«Είδαμε ότι η κατανάλωση ξηρών καρπών αυξήθηκε σε ορισμένες περιοχές την τελευταία δεκαετία, ειδικά σε χώρες μεσαίου και υψηλού εισοδήματος, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι θα μπορούσαν να απολαύσουν καλύτερα τα οφέλη τους», δήλωσε ο Sievenpiper, προσθέτοντας ότι τρώει περισσότερες από μια χούφτα τις περισσότερες ημέρες. “Πάντα καλό είναι να εξασκείς, αυτά που κηρύττεις”, είπε.
Μελετήθηκαν πολλά είδη ξηρών καρπών
Ο Sievenpiper είπε ότι η μελέτη ήταν πολύ μεγάλη. Διήρκεσε πάνω από τέσσερα χρόνια και περιελάμβανε πολλούς τύπους ξηρών καρπών, καθώς και άτομα με διάφορες καταστάσεις υγείας.
Σε σχετικές εργασίες, ο Sievenpiper διεξάγει μια κλινική δοκιμή για την υγεία της καρδιάς και τη διατροφή Portfolio, με βασικούς πυλώνες τους ξηρούς καρπούς. Νωρίτερα φέτος, το εργαστήριό του διαπίστωσε ότι “μια θερμίδα στην ετικέτα δεν είναι η ίδια με μια θερμίδα που απορροφάται”, όταν οι άνθρωποι καταναλώνουν αμύγδαλα.
Η Nishi μελετά τώρα ξηρούς καρπούς σε σχέση με τη γνωστική απόδοση και την αγγειακή υγεία στο εργαστήριο του Jordi Salas Salvadó στο Ισπανικό Πανεπιστήμιο Rovira i Virgili.
«Δεν συνήθιζα να τρώω πολλούς ξηρούς καρπούς, αλλά τώρα έχω πάντα δίπλα μου αμύγδαλα και φιστίκια μακαντέμια», είπε η Nishi. «Όχι μόνο λόγω των στοιχείων που υποστηρίζουν τα οφέλη των ξηρών καρπών για την υγεία, αλλά και λόγω της ευελιξίας τους στην κουζίνα και εν κινήσει».
Πηγές: https://www.eatthis.com, https://medicalxpress.com
φωτό: iStock