ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗ

Το πρώτο παρατηρητήριο Κλιματικής Αλλαγής θα φιλοξενηθεί στην Περιφέρεια ΑΜΘ

Η Περιφέρεια ΑΜΘ θα φιλοξενήσει το πρώτο παρατηρητήριο παρακολούθησης της Κλιματικής Αλλαγής στη χώρα μας, στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE-IP AdaptInGR – LIFE17 IPC/GR/000006. Αυτό ανακοινώθηκε σήμερα στην 9η Περιφερειακή Ενημερωτική Ημερίδα  «Προσαρμογή της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στην Κλιματική Αλλαγή» που διεξήχθη στο κτήριο της Μεγάλης Λέσχης στην Καβάλα, από τον πρόεδρο του Πράσινου Ταμείου Ιωάννη Ανδρουλάκη, ο οποίος επίσης γνωστοποίησε ότι η συγκεκριμένη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην Καβάλα, με φροντίδα του Περιφερειάρχη ΑΜΘ κ. Χριστόδουλου Τοψίδη.

Στην ημερίδα συμμετείχε ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Τοψίδης, ο οποίος είναι και Πρόεδρος της Επιτροπής Ενέργειας, Περιβάλλοντος & Κλιματικής Αλλαγής της ΕΝ.Π.Ε. για την Κλιματική Αλλαγή, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Δημήτρης Πτωχός ως εκπρόσωπος της ΕΝ.Π.Ε., ο Αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε. Καβάλας κ. Θεόδωρος Μαρκόπουλος, οι Θεματικοί Αντιπεριφερειάρχες κ.κ. Αλέξανδρος Ιωσηφίδης, Γιώργος Δαλακούρας, Χάρης Δαλκίτζης, Κώστας Βενετίδης, Αργύρης Πατακάκης και οι δήμαρχοι Παγγαίου Φίλιππος Αναστασιάδης, ο οποίος εκπροσώπησε την ΚΕ.ΔΕ. και Καβάλας κ. Θεόδωρος Μουριάδης, καθώς και στελέχη του γραφείου του Περιφερειάρχη ΑΜΘ και στελέχη της διοίκησης της ΠΑΜΘ.

Στο άνοιγμα της ημερίδας ο κ. Τοψίδης σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «Οργανώνουμε την Πολιτική Προστασία με βάση τα επιστημονικά δεδομένα, προμηθεύοντας τις υπηρεσίες μας με σύγχρονο εξοπλισμό, ώστε να γίνουν αποτελεσματικές στον μέγιστο βαθμό. Ενδεικτικά αναφέρω τη χρήση για πρώτη φορά drone το φετινό καλοκαίρι για τον έγκαιρο εντοπισμό πυρκαγιών σε Ροδόπη, Έβρο και Θάσο, που αποδείχθηκαν εξαιρετικά αποδοτικά εκ του αποτελέσματος.

Σήμερα που εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής τίποτα δεν είναι δεδομένο, οφείλουμε να ενεργήσουμε με σχέδιο και να αντιμετωπίσουμε τις πιεστικές επιπτώσεις της.

Για να το πράξουμε αυτό έχουμε στην διάθεσή μας ένα χρήσιμο εργαλείο, το «LIFE-IP» το οποίο αποτελεί τη σημαντικότερη δράση για την προσαρμογή της Ελλάδας στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής» (επισυνάπτεται το αναλυτικό κείμενο)

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πτωχός στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε τόσο στην Κλιματική Κρίση, όσο και στα μέσα που προσφέρει η τεχνολογία για την καλύτερη διαχείριση των συνεπειών που υπάρχουν στο φυσικό περιβάλλον και στον άνθρωπο.

Στο πλαίσιο της ημερίδας υπήρξε εισήγηση και του Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας Δρ. Μαρκόπουλου που παρουσίασε το σύνολο των επιπτώσεων της Κλιματικής Αλλαγής στην Περιφέρεια ΑΜΘ και ειδικότερα στην Π.Ε. Καβάλας. Ειδικότερα αναφέρθηκε στο φαινόμενο της λειψυδρίας και στις συνέπειες που έχει στον πρωτογενή τομέα αλλά και στο εισόδημα των παραγωγών, στις ξηρές καταιγίδες που έγιναν η αιτία για πυρκαγιές στην Θάσο και την Καβάλα, αλλά και στην διάβρωση των ακτών. Ο κ. Μαρκόπουλος παρέθεσε σε γλαφυρό ύφος τα «συμπτώματα» της Κλιματικής Αλλαγής στην Π.Ε. Καβάλας και στην Π.Ε. Θάσου σε όλους τους τομείς, τονίζοντας ότι για να είναι συμμέτοχος ο πολίτης στην προσπάθεια μας πρέπει να δούμε τα θέματα όπως τα βιώνει και τα νοιώθει ο ίδιος στην δουλειά και στην καθημερινότητά του.

Νωρίτερα στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη της Π.Ε. Καβάλας, ο Περιφερειάρχης κ. Τοψίδης και ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Μαρκόπουλος υποδέχθηκαν τον  φιλοξενούμενο Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Πτωχό. Απευθυνόμενος στον κ. Πτωχό, ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας κ. Μαρκόπουλος υπογράμμισε ότι «Σήμερα έχουμε την χαρά και την τιμή να υποδεχόμαστε στο κτήριο της Π.Ε. Καβάλας τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Δημήτρη Πτωχό, ένα ιδιαίτερο στέλεχος της Τ.Α. καθώς είναι Περιφερειάρχης Πελοποννήσου και στην ΕΝ.Π.Ε. είναι υπεύθυνος για την ψηφιακή διακυβέρνηση».

Στην συνέχεια ο κ. Τοψίδης σημείωσε ότι «Στο πλαίσιο αυτό είχαμε τη δυνατότητα να συζητήσουμε τα γενικά θέματα των περιφερειών αλλά και ειδικότερα τα θέματα ψηφιακής διακυβέρνησης που ανήκουν στην αρμοδιότητα του. Στην δική μας λογική είναι κάθε πετυχημένη πρακτική που εφαρμόζεται σε κάποια περιφέρεια να την υιοθετούμε και στην δική μας».

Από την πλευρά του ο κ. Πτωχός ευχαρίστησε για την πρόσκληση και για την άρτια φιλοξενία και πρόσθεσε ότι  «Βρίσκομαι εδώ για την ημερίδα της Κλιματικής Αλλαγής και είχαμε μια ουσιαστική συζήτηση για τα κοινά θέματα που απασχολούν και τις δύο περιφέρειες όπως είναι η μεταποίηση, η βιομηχανία και οι κοινές πρακτικές στις οποίες μπορούμε να ανταλλάξουμε για να έχουμε μια ουσιαστική συνεργασία».

Στο κ. Πτωχό δόθηκαν αναμνηστικά δώρα, ένα αντίγραφο αρχαίου ειδωλίου της Κόρης της Νεαπόλεως και ένα λεύκωμα με τα τοπία της Ανατολικής Μακεδονίας.

Τέλος το μεσημέρι στην αίθουσα «ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΑΡΤΗΣ» στο κτήριο της Π.Ε. Καβάλας πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας παρουσία του Γ.Γ. Δασών κ.  Ευστάθιου Σταθόπουλου και του Περιφερειάρχη  Αν. Μακεδονίας & Θράκης κ. Χριστόδουλου Τοψίδη με συμμετοχή των Τεχνικών Υπηρεσιών της ΠΑΜΘ και των Δασικών Υπηρεσιών της Αν. Μακεδονίας & Θράκης στο πλαίσιο της καλύτερης συνεργασίας για την υλοποίηση αντιπλημμυρικών έργων, έργων αντιπυρικής προστασίας καθώς και έργων αποκατάστασης καμένων δασικών εκτάσεων. Από την σύσκεψη προέκυψε η σύσταση ομάδας εργασίας μεταξύ δασικών και τεχνικών υπηρεσιών ώστε να αντιμετωπιστούν διαδικαστικά ζητήματα όπως πρότεινε ο Περιφερειάρχης κ. Τοψίδης.

Di-zine clothing

Ιστορικό

Θρακική Αγορά FB

Μedia Group

Ο Ποπολάρος