Την δικαιολογημένη αντίδραση της Ξάνθης έχει προκαλέσει η δράση που τιτλοφορείται «ΨΗΦΙΑΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ 6 ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΠΑΜΘ: ΘΑΣΟΣ – ΚΑΒΑΛΑ – ΑΛΕΞ/ΛΗ – ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ – ΜΑΡΩΝΕΙΑ – ΦΑΝΑΡΙ» που στοχεύει στην προσέλκυση τουριστών από τις χώρες «ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ – ΡΟΥΜΑΝΙΑ – ΣΕΡΒΙΑ – ΣΚΟΠΙΑ», καθώς φαίνεται να έχουν εξαιρεθεί από την τουριστική προβολή οι παραλίες του γειτονικού νομού.
Η συγκεκριμένη δράση περιλαμβάνεται στην πρόταση τροποποίησης του Ετήσιου Προγράμματος Δράσης και αναμένεται να συζητηθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο προσεχώς (κατά την επανάληψη της διακοπείσας συνεδρίασης).
Εισέρχεται με προϋπολογισμό 24.800 € (δηλαδή στο όριο της απευθείας ανάθεσης) με την σημείωση ότι πρόκειται για αλλαγή του τίτλου της δράσης και αύξηση του προϋπολογισμού της.
Ο αρχικός τίτλος της δράσης ήταν «ΠΡΟΩΘΗΤΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΜΕΣΩ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ-ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ – ΧΩΡΕΣ ΣΤΟΧΟΙ: ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ – ΡΟΥΜΑΝΙΑ – ΤΟΥΡΚΙΑ» και ο προϋπολογισμός ήταν 15.000 € σύμφωνα με την εγκριτική απόφαση του Ετήσιου Προγράμματος Δράσης 2021.
Όπως διαπιστώνεται αβίαστα από την αλλαγή του τίτλου, πρόκειται για ουσιαστική τροποποίηση της δράσης καθώς φεύγει η προβολή στο εσωτερικό της χώρας, εξαιρείται η Τουρκία από τις χώρες ενδιαφέροντος και εστιάζεται η προβολή μόνο σε ορισμένες περιοχές της Περιφέρειας ΑΜΘ.
Για την μεν προώθηση του τουρισμού μέσω του διαδικτύου στο εσωτερικό της χώρας υπάρχει άλλη προτεινόμενη δράση της Περιφέρειας για να καλύψει το κενό, για τις άλλες αλλαγές προκύπτουν όμως τα ερωτήματα που απευθύνονται κατά κύριο λόγο στον Θανάση Τσώνη, αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού αλλά και κο Δημήτρη Πέτροβιτς, αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Έβρου καθώς η Υπηρεσία που εισηγείται τη δράση είναι η Δνση Ανάπτυξης της ΠΕ Έβρου:
1. Γιατί εξαιρέθηκαν οι περιοχές της Ξάνθης από την δράση αυτή;
2. Γιατί εξαιρέθηκε η Τουρκία από χώρα υποψήφια για προσέλκυση τουριστών;
3. Ποια ιδιωτική εταιρεία πρότεινε τις παραπάνω αλλαγές και στην οποία έχετε προαποφασίσει να αναθέσετε την εκτέλεση της δράσης;